Yes we’ re open!

Er is iets opmerkelijks aan de hand. Er ontstaan een heleboel creatieve initiatieven, ondanks (of dankzij?) dat de IS sector een enorme dreun heeft gekregen. Organisaties zijn aan het zoeken naar verbindingen met de buitenwereld: met een achterban, met beneficiaries, met bedrijven, met investeerders en met elkaar. De luiken moeten open!

Door Mariken Gaanderse

Social media, crowd-sourcing, crowd-funding en co-creatie, allemaal manieren om mensen meer te betrekken en de grenzen van je eigen organisatie op te zoeken. In dat rijtje horen zeker – en voor mij persoonlijk met stip – open data en (mobiele) applicaties.

Steeds meer bedrijven en organisaties geven hun ruwe data vrij. Ook de Wereldbank verzamelde in allerlei rapporten een enorme berg gegevens. Door deze gegevens vrij te geven en open te stellen heeft de Wereldbank een gigantische boost aan creativiteit, transparantie en innovatie gegeven en zijn er super innovatieve en nuttige applicaties ontwikkeld.  Zoals de Wereldbank zelf aangeeft: ‘For many data is power. It is more than just numbers as it creates the space for dialogue based on facts and helps to foster new ideas.’

Van kennishouder naar kennisdeler

Kijk en juist op dat vlak kunnen ontwikkelingsorganisaties een nieuwe rol spelen. Je kunt als ontwikkelingsorganisatie je eigen data vrijgeven en mensen wereldwijd – en dus juist ook in ontwikkelingslanden zelf – stimuleren om nieuwe toepassingen en oplossingen te bedenken voor de issues waar je als organisatie voor knokt. Dat gaat verder dan een leuke nieuwe technische gadget. Open data kan zorgen voor een ander soort ownership, emancipatie  en innovatie in ontwikkelingslanden.

De open source-programma’s Ushahidi, Open Streetmap en Sahana zorgden bijvoorbeeld voor een betere samenwerking en effectievere hulp in Haïti, direct na de aardbeving. Ook zie je allerlei interessante sms-applicaties ontstaan. In Uganda worden boeren bijvoorbeeld geholpen met landbouwadvies via sms-diensten. Daarnaast kunnen boeren in korte tijd informatie over prijzen via sms-applicaties op een goedkope manier met elkaar delen. Daardoor zijn ze minder afhankelijk van tussenhandelaren. Ook kleine gezondheidscentra maken gebruik van mobiele applicaties door bijvoorbeeld met behulp van geolocation information te achterhalen waar de dichtsbijzijnde beschikbare arts te vinden is.

Het vrijgeven van data kan voor een organisatie zelf flinke implicaties hebben. Naast de technische kant vraagt open data, net als social media-initiatieven, om een cultuuromslag. Je wordt van kennishouder een kennisdeler. Je gaat van formeel zenden naar een informele dialoog. Het vraagt om een flexibele opstelling en vooral ook om lef. Anderen gaan aan de slag met jouw ruwe gegevens, met jouw data en kunnen daarmee doen wat ze willen. Je hebt er geen controle meer over. Persoonlijk zie ik hierin de weg die de meeste kansen biedt. Juist door je open op te stellen en de buitenwereld binnen te halen kun je traditionele kennis en relevante ervaringen verbinden met nieuwe (technologische) mogelijkheden.

Open Data for Development Camp

Wil je hier meer over weten of verder over brainstormen kom dan op 12 en 13 mei, naar het KIT in Amsterdam. Daar organiseert Open for Change, een netwerk gehost door Partos, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het KIT, het Open Data for Development Camp. Een geweldige bijeenkomst om naar toe te gaan met internationale experts van onder anderen de Wereldbank, Development Gateway en Aidinfo. Via presentaties, interactieve clinics en  barcamps, kom je alles te weten over open data en de applicaties, leer je van lessons learnt en kun je brainstormen over de impact van open data op een organisatie zelf. We leggen online verbindingen met diverse ontwikkelingslanden en met experts in Canada en de UK en gaan samen kijken naar toekomstige mogelijkheden. Ook zullen hackers en developers aan de slag gaan met verschillende datasets en ter plekke applicaties gaan bedenken op basis van concrete vragen van de deelnemers.

Kortom: voor open minds is dit Open Data for Development Camp een must!