Werken in het buitenland is vooral vertrouwen winnen

Hoe kom je aan een baan in Afrika? ‘Netwerken!’ klinkt het onmiddellijk. Lenneke Tange (27) vertrekt over een paar weken naar Kameroen, om daar haar droom van werken in Afrika én de liefde na te jagen. Ze gaat via Mensen met een Missie aan de slag bij een lokale ngo om hen te ondersteunen bij hun Planning, Monitoring en Evaluatie (PME) en financiën. Vice Versa vroeg haar hoe ze dat voor elkaar gekregen heeft.

Lenneke heeft altijd al iets met Afrika gehad. Wie haar kamer in Tilburg bekijkt, ziet overal Afrika terugkomen in foto’s, prints en kettinkjes. Voor haar afstudeeronderzoek ging ze naar Rwanda. Na haar studie wilde ze graag wéér en via de internationale studentenorganisatie AIESEC kon ze vier maanden stagelopen in Kameroen bij een lokale ngo en universiteit. ‘De organisatie richtte zich op milieuproblematiek. Ik heb meegeholpen met vertaalwerk, bijeenkomsten organiseren en een enquête houden. Het was een soort snuffelstage.’

In Kameroen heeft ze ook iemand ontmoet. Terug in Nederland bleven ze in contact en langzaam groeide er een flinke verliefdheid. Sinds eind 2009 zijn ze officieel een stel. Natuurlijk is het niet makkelijk om zover van elkaar te wonen, maar ze kan er wel om lachen: ‘Past een beetje onder “Grenzeloos Verliefd” hè?’ Toch wordt het tijd dat ze hem weer ziet. Vandaar dat een baan in Kameroen voor de hand ligt.

In 2009 werkte Lenneke als stagiaire bij Mensen met een Missie en in 2010 is ze de Advanced Master International Development (AMID) in Nijmegen gaan doen, in combinatie met werk bij Kerk in Actie. ‘Ik heb altijd gezegd dat ik het leuk zou vinden later nog eens uitgezonden te worden. Eigenlijk moet je tegen iedereen die je tegenkomt zeggen dat je interesse hebt. Via via kom je vaak aan dingen die niet in vacaturebrieven staan.’ Bij Mensen met een Missie was het uiteindelijk raak: een partnerorganisatie uit Kameroen zocht iemand voor capaciteitsversterking op financieel en PME-gebied. Echt iets voor Lenneke! Ze werd direct voorgesteld voor de baan en na het opsturen van haar CV en motivatie ging ook de ngo in Kameroen akkoord.

Voorzichtige verwachtingen

Lenneke is wel voorzichtig met haar verwachtingen. ‘Hoewel het prachtig klinkt, werken in een vreemd land, moet je realistisch blijven.’ In haar nieuwe werk kan ze misschien maar een klein verschilletje maken. ‘Je moet niet teveel willen veranderen. Je brengt andere kennis en inzichten mee en dat kan nuttig zijn, maar de Nederlandse aanpak van strak plannen en uitvoeren past vaak niet in de context en cultuur daar.’ Ook bij de duurzaamheid heeft ze vraagtekens. ‘Mijn uitzending duurt twee jaar. De vraag is natuurlijk wat er achterblijft als ik straks weer wegga. Het belangrijkste is om goed samen te werken en te zorgen dat er iets van de grond komt waar zij behoefte aan hebben.’

Mensen met een Missie gooit haar in elk geval niet in het diepe. Het voorbereidingstraject duurt 5 weken en omvat cursussen in PME en financiën, interculturele communicatie, landenkennis en Frans. Ook krijgt ze de kans om te praten met iemand die voor langere tijd in Kameroen heeft gewoond. Er is op die manier veel aandacht voor praktische zaken en tips. ‘Wat ik vooral heb geleerd, is dat je moet beginnen met veel vragen stellen en luisteren. De eerste weken tot maanden moet je investeren in relaties met collega’s en het opbouwen van vertrouwen. Pas dan kun je voorzichtig beginnen met het werk waarvoor je gekomen bent. Ook de uiteindelijke inhoud van het werk kan verschillen met wat er van tevoren op papier stond.’

Vis en bakbananen

Welke tips heeft Lenneke voor anderen die een baan in het buitenland overwegen? ‘Het is makkelijker als je al werkervaring in het buitenland hebt, bijvoorbeeld omdat je er al een stage of vrijwilligerswerk hebt gedaan. Dan kun je met een vraag van een lokale organisatie naar een Nederlandse donor gaan om te zien of ze je willen ondersteunen. Een concreet plan is al het halve werk.’

‘Een lokale ngo kan je helpen bij het aanvragen van een visum en vast woonruimte voor je zoeken. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan de taal die ze spreken in het land of gebied waar je naar toe wilt.’

‘Denk goed na voor je halsoverkop het vliegtuig pakt. Je moet beseffen dat het heel lastig kan zijn om afscheid te nemen van je familie en alles wat je hier hebt. Ik heb natuurlijk mijn vriend daar, dat maakt het wel anders. Ik kijk er enorm naar uit om samen te zijn!’

De koffers zijn bijna gepakt. Lenneke kan niet wachten tot ze weer in Kameroen is. ‘Het fascinerende van een andere cultuur, de uitdaging om bij te dragen aan organisatieversterking, nieuwe ontmoetingen en eindelijk weer vis en bakbananen met je handen eten!’

Wil je Lenneke volgen, meld je dan aan voor haar nieuwsbrief door een mail te sturen naar campagnes@mensenmeteenmissie.nl o.v.v. ‘weblog Lenneke’.