Wat ging er mis in Ivoorkust?

Op maandag 11 april werd de voormalig president van de Ivoorkust, Laurent Gbagbo, gearresteerd in het presidentieel paleis. Hij had geweigerd plaats te maken voor de winnaar van de verkiezingen, Alassane Ouattara. Deze laatste wordt door de internationale gemeenschap erkend als winnaar van de verkiezingen in november 2010. Ondanks het feit dat Ouattara de hele tijd afgesloten zat in een hotel, beschermd door een internationale troepenmacht, slaagde hij er in om het hele land over te nemen. Deze interne strijd heeft inmiddels zo’n 400.000 vluchtelingen opgeleverd, met name in het Westen van het land.

Maar waarom ontplofte dit conflict na jaren van relatieve rust zo snel? Wat is er nu precies gebeurd in de belangrijkste cacao-producent van de wereld en wat betekent dat voor Nederland? Hoe moeten we ons verhouden tot de Ivoorkust; waarom wel ingrijpen in Libië en niet in de Ivoorkust?

Een gesprek met o.a. de Ivooriaanse journalist Selay Marius Kouassi.

De voertaal van het debat is Engels.

 

Wanneer: maandag 16 mei, vanaf 20.00 uur
Waar: LUX Nijmegen
Reserveren: 0900-5894636 (kassa LUX)

(Dit is een programma van LUX, CIDIN en lokaalmondiaal, mogelijk gemaakt door de NCDO, in het kader van Voices from the South.)

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
09 mei 2011
Categorieën: