Debat: Europa & Vrede

Europa heeft zich na de Tweede Wereldoorlog vanuit de gedachte ‘dit nooit meer’ sterk economisch georganiseerd. Door samenwerking en vrije markt moest de vrede veilig worden gesteld. De welvaart steeg en de vrede bleef op ons continent grotendeels bewaard. Toch loopt lang niet iedereen vandaag de dag warm voor de Europese Unie. Voor de een staat Europese samenwerking voor zekerheid, economische vooruitgang en vrede, voor de ander staat ze juist voor grilligheid en ondermijnt ze de lieve vrede in eigen huis.

Er zijn nogal wat vraagstukken die van belang zijn voor ons continent: half Noord-Afrika wil graag bij ons komen wonen, de strijd tegen het terrorisme is ook na de dood van Bin Laden nog actueel en de internationale machtsverhoudingen zijn al lang niet meer wat ze in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog waren. 


In zo’n onzekere wereld staat Europa op losse schroeven: voor de één is een hechte Europese economie al veel te veel; de ander ziet Europese samenwerking graag op veel meer terreinen opbloeien. Onze uitdaging is hoe we vorm kunnen geven aan een vredelievend Europa, met inachtneming van de lessen uit het verleden, begrip van de huidige realiteit en een heldere visie voor de toekomst.

Maarten van Rossem zal zijn visie op de rol van Europa in de internationale vrede geven. Rindert de Groot treedt op als gespreksleider.

Maarten van Rossem is historicus en was tot 2008 bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.  Hij heeft verschillende boeken geschreven over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, Nederland na 1945, de geschiedenis van de Verenigde Staten en het populisme. Maarten van Rossem geeft regelmatig lezingen over de geschiedenis van Europa en haar eenwording.  Rindert de Groot was hoofdredacteur van Coolpolitics, een jongerenplatform dat politieke debatten op popfestivals bracht. Hij is oprichter van UNISCA, een jaarlijks terugkerende nabootsing van de Verenigde Naties aan de Universiteit van Amsterdam.  Als verkozen jongerenvertegenwoordiger ging hij naar de VN, hij is lid van Worldconnectors, een rondetafel over internationale samenwerking, en runt tegenwoordig zijn eigen bedrijf Empowerplant.Datum: 13 Mei 2011
Locatie: Humanity House Den Haag
Foyer: geopend voor een drankje vanaf 17.00 uur.
Aanvang: 17.30 uur
Toegang: Gratis
Taal: Nederlands

Aanmelden
Gezien het beperkte aantal plaatsen, adviseren wij u tijdig te reserveren. U kunt zich aanmelden via aanmelden@humanityhouse.org, o.v.v. ‘Vrede en Europa’.
Meer informatie is hier te vinden.

Auteur
Vice Versa

Datum:
09 mei 2011
Categorieën: