Dag van het Afval – Uw schroot, mijn brood

Zondag 15 mei, Popcentrum 013 Tilburg
Dag van het Afval – Uw schroot, mijn brood

Afval bestaat niet meer.
Afval wordt omgetoverd tot compost, groen gas, energie, fleecetruien en spaanplaat. Afval is grondstof, handelswaar en hard kapitaal. Bovendien worden nieuwe producten steeds vaker zo ontworpen dat ze weer herbruikt kunnen worden (cradle-to-cradle). Maar niet overal gaat het zo voortvarend met de ‘afvalloze’ samenleving. Giftig e-afval verziekt het milieu in arme landen als Ghana en de georganiseerde misdaad sluit deals met Somalische warlords om gifschepen af te zinken voor de kust.

Wat moet en wat kan er gebeuren om noord en zuid op één duurzame lijn te krijgen? Is het mogelijk ooit álle afval als grondstof te zien? Welke technieken gebruikt de afvalbranche om uw afval te scheiden en te verwerken? Plus de ultieme hamvraag: wat gooit u eigenlijk weg?

Uw schroot, mijn brood – met o.a.

  • Mike Anane, milieujournalist uit Ghana en beroemd strijder tegen Westers e-afval
  • Jaqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam innoveren, hartstochtelijk upcycler, en overtuigd dat het woord afval over 20 jaar niet meer bestaat
  • Emile Lindemulder, environmental crime officer bij INTERPOL en kenner van ’s werelds sinistere afvalputjes
  • Frans Föllings, directeur technologie bij afvalverwerker Attero en ingewijde in de geheimen van wat er met uw afval gebeurt
  • Goslink, dé afval-band van Nederland

Bezoekers kunnen kunststofafval inruilen tegen een fleecedekentje van gerecyclede PET-flessen. Voor kinderen (6+): workshop knutselen met afval.

De Dag van het Afval wordt mede mogelijk gemaakt door WeCycle, Nedvang, Attero en BAT.

Wie, wat, waar?
1e Dag van het Afval – Uw schroot, mijn brood vindt plaats in Popcentrum 013, Tilburg, op zondagmiddag 15 mei 2011, 14.00-17.00 uur. De organisatie is in handen van Tilburg DebatStad. Presentatie: Michel Jehae (Milieucafé) en Ralf Bodelier (Wereldpodium). Redactie/productie: Marga van Zundert/Jeroen Bezem. Entree: 3 euro of 1 defect elektronisch apparaat. Zie ook: www.TilburgDebatStad.nl en www.wereldpodium.nu

Auteur
Vice Versa

Datum:
02 mei 2011
Categorieën: