Boom, Beekmans en redactie Metropolis genomineerd voor de Dick Scherpenzeel Persprijs 2010

De journalistieke boeken “Als een nacht met duizend sterren” van Joeri Boom en “Tussen hoofddoek en string” van Kees Beekmans en de aflevering “De Tijd van de maand” van het VPRO-televisieprogramma Metropolis zijn de drie genomineerden voor de Dick Scherpenzeel Prijs 2010.

De vijfkoppige jury onder leiding van journalist/publicist Froukje Santing kiest op een feestelijke uitreiking 8 juni a.s. in DeSmet in Amsterdam hieruit de winnaar.  Aan de uitreiking van de jaarlijkse Persprijs voor journalistiek in de niet-Westerse wereld is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Ook wordt op 8 juni de aanmoedigingsprijs van 1000 euro voor journalisten onder de 26 jaar uitgereikt. Daarvoor heeft de jury, gezien het geringe aantal inzendingen en de lage kwaliteit van het merendeel van de inzendingen, geen nominaties verricht.

Joeri Boom vat in zijn boek “Als een nacht met duizend sterren” de ingewikkelde werkelijkheid als embedded journalist van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Uruzgan samen, terwijl voorlichters over zijn schouders meekijken. Hij beschrijft die worsteling op indrukwekkende wijze. “Tussen hoofddoek en string”  is een mooie, lichtvoetig geschreven bundel met uitgewerkte observaties over de conflicten tussen modernisering en traditie aan de hand van de ontwikkelingen in Marokko. Dit boek toont, volgens de jury,  tevens de meerwaarde aan van een journalistiek boek. “Als losse artikelen was de impact minder groot geweest.” De derde nominatie is voor het VPRO-televisieprogramma “Metropolis”. De genomineerde aflevering “Die tijd van de maand” laat zien hoe vrouwen wereldwijd omgaan met hun menstruatie. “Het is bijzonder creatieve televisie”, aldus de jury.

 

De Dick Scherpenzeel Prijs is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Nederlandse journalist Dick Scherpenzeel (1923-1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van buitenlandjournalistiek en berichtgeving over niet-westerse landen. De Dick Scherpenzeel Prijs beloont de beste journalistieke inzending (fotoreportage, documentaire, radio-uitzending, artikel, weblogs en boek) over niet-westerse landen en ontwikkelingsvraagstukken. In totaal werden over  2010  54 producties ingezonden, zowel voor de Persprijs als voor de Aanmoedigingsprijs.  Een belangrijk deel daarvan bestaat uit journalistieke boeken.

 

De uitreiking van de prijs vindt op 8 juni vanaf 20.00 plaats uur in DeSmet Studio’s in Amsterdam. Aanmelden kan via dsp@lokaalmondiaal.net.

 


 

Auteur
Vice Versa

Datum:
03 mei 2011
Categorieën: