Wiet Janssen: ‘Er wordt in Afrika nog veel meer rotzooi gedumpt’

Mariken Gaanderse, voormalig hoofd van de Lobby-unit van ICCO, deed eind vorige week een wake-up call aan Wiet Janssen. De wetenschapper zou zich ten onrechte geen zorgen maken over de internationale handelsregels, stelde Gaanderse. Vandaag de reactie van Wiet Janssen: hij kan zich dit keer grotendeels vinden in de argumenten van zijn opponente.

Ik ben Mariken Gaanderse reuze dankbaar voor de wake-up call! Ze was wel een beetje laat, want ik weet al jaren dat die praktijk bestaat. En dat is inderdaad een grote schande. Dat ben ik roerend met haar eens. En er zou meer aandacht aan moeten worden besteed, dat vind ik ook. Misschien is Gaanderse nu toch enigszins teleurgesteld, want ze was me net zo fijn aan het aanvallen. En nu ik haar gelijk geef wordt dat natuurlijk niks. Sorry…

Gedumpt of in zee gegooid

Er wordt trouwens nog veel meer rotzooi gedumpt in Afrika. Allerlei afvalstoffen die zogenaamd nog kunnen worden gerecycled landen illegaal op stortplaatsen. Als een product in Nederland een afvalstof is ben je namelijk verplicht om het op een milieuvriendelijke manier te verwerken tot iets onschadelijks, en meestal is dat duur. Bijvoorbeeld vuil water van het schoonmaken van tanks met chemicaliën. In theorie zit daar vaak nog wel wat in waar iemand iets aan heeft. In de praktijk wordt die rommel vaak gewoon in een ontwikkelingsland gedumpt, of in zee gegooid.

En zo kunnen we het over nog een heleboel andere dingen hebben die niet deugen. Wat ik ook een grote schande vind is dat onbewerkte producten uit ontwikkelingslanden wel zonder invoerrechten mogen worden ingevoerd in de EU, maar dat er op bewerkte producten vaak een flinke invoerheffing zit. En wat me ook niet lekker zit is dat we de ontwikkelingslanden zachtjes doch beslist ertoe dwingen CO2-besparende maatregelen te nemen waarbij wij dan een groot deel van de kosten betalen, oh zo edel, maar uit de pot van de ontwikkelingshulp!

Zelf probleem veroorzaakt

Terwijl we in feite een probleem aan het oplossen zijn dat we zelf hebben veroorzaakt en waar we zelf ook de meeste schade van zullen ondervinden, al was het alleen maar omdat we onze dijken de komende decennia een enorm stuk moeten verhogen. Dus de hulp die die landen anders hadden kunnen gebruiken om bijvoorbeeld meer werkgelegenheid te creëren zodat meer mensen een inkomen hebben en minder honger, dat geld wordt nu gebruikt voor dure zonnepanelen om wij een probleem hebben!

Er zijn zeker nog veel meer zaken die schandalig zijn. En daar had ik in mijn vorige bijdragen natuurlijk best aandacht aan kunnen besteden. Bijvoorbeeld over het restvlees. Maar daar ging het toen niet over. En ik denk dat mijn stukjes toch wel erg onoverzichtelijk worden als ik het over alles tegelijk heb.

Auteur
Vice Versa

Datum:
11 april 2011
Categorieën: