‘Rechts reactionaire kabinet is het beste wat de OS-sector is overkomen.’

Afgelopen vrijdagmiddag vond het UZ-event plaats, een ontmoeting tussen mensen en organisaties die iets voor elkaar willen betekenen en een betere wereld willen creëren. Sociaal onderneemster Petra Kroon zorgde voor de kick-off met de boude stelling: ‘Het rechts reactionaire Kabinet is het beste wat de OS-sector is overkomen.’

Tijdens een UZ-event worden allerlei ideeën gepitched over onder andere duurzaamheid, klimaatkwesties en ontwikkelingssamenwerking. Er is een open space agenda waarbij de deelnemers het programma van de middag ter plekke creëren. Er zijn twee sessies waarbij de verschillende ideeën worden besproken. Je mag zelf weten waar je je aansluit en wanneer je de sessie verlaat. Een ongeschreven regel is dat wanneer je niets toe te voegen hebt, het zeer onbeleefd is als je blijft zitten.

Sociaal ondernemen

Sociaal journalist Petra Kroon gaf een stevige openingsspeech over sociaal ondernemen. Ze beweerde dat het huidige rechtse Kabinet een zegen is voor de OS sector, omdat de sector nu kan bewijzen hoe de ngo’s het ook zonder overheidssteun kunnen doen. Kroon: ‘Het lost niets op om te gaan huilen over ontslagen, we moeten beginnen met zelf een betere wereld op te bouwen. Sociaal ondernemerschap kan hier een uitkomst zijn. Een groot nadeel is natuurlijk dat de huidige opgebouwde structuur kapot gaat zonder subsidie, nu de geldstroom opeens wordt afgesneden. Zelf projecten opzetten met eigen geld is echter beter dan afhankelijkheid van de overheid.’

Ontwikkelingshulp 2.0

Er hing een losse, informele sfeer tijdens de sessies. Het was een erg dynamische middag, wat af en toe wel chaotisch deed overkomen. Hoewel voor sommige deelnemers het bij kletsen naast het koffieapparaat bleef, waren de sessies over het algemeen drukbezocht. Overal werden ideeën uitgewisseld over bijvoorbeeld jongeren betrekken bij vrijwilligerswerk, hoe Nederland in vier dagen schoon te maken of over een nieuwe Wiki over duurzaamheid.

Opvallend was dat een overgrote meerderheid van de deelnemers twintigers waren. Volgens mede-organisator Yvette Haas (Be More) is dit te verklaren door de promotie van UZ. ‘Het evenement is grotendeels gepromoot op social media. Ouderen zijn hier dan logischerwijs minder te vinden.’ Verder viel op dat er velen voor de eerste keer het UZ bezochten. De drukbezochte middag voor UZ bewees de animo voor de vernieuwende stijl van ontwikkelingshulp 2.0.

Auteur
Mieke Olde Engberink

Datum:
11 april 2011
Categorieën:
Tags: