Programma hoorzitting OS-beleid bekend

De namen van de experts die aanstaande maandag tijdens de hoorzitting zullen worden gehoord zijn bekend. In de Thorbeckezaal op het Binnenhof zal de commissie van Buitenlandse Zaken de projectgroep van het WRR rapport, ontwikkelingsorganisaties, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en wetenschappers spreken.

Aan het woord komen onder andere René Grotenhuis (Cordaid), Wiet Janssen (Universiteit van Twente), Paul Hoebink (Radboud Universiteit Nijmegen), Elisabeth van der Steenhoven (WO=MEN), Nanno Kleiterp (algemeen directeur FMO) en andere bekende namen in de ontwikkelingssector. De hoorzitting zal om twee uur ’s middags starten en duurt tot zes uur. Uiteraard zal Vice Versa volop verslagleggen van deze belangrijke middag. Houd daarom deze site goed in de gaten.

In vier rondes zullen deze groepen genodigden aan het woord komen. Het kabinet heeft via de focusbrief haar beleid uiteengezet en de komende weken zal er stevig overlegd worden over dit beleid. In voorbereiding op de twee aankomende debatten over het WRR rapport en de landenkeuze, hebben de Kamerleden en de staatssecretaris nog even de kans om nuttige input te verzamelen.

De hoorzitting is het initiatief van SGP’er Kees van der Staaij. Door middel van het rondetafelgesprek hoopt hij nieuw licht op de zaak te kunnen werpen en Kamerleden vanuit een ander perspectief te informeren. Volgens Van der Staaij is het belangrijk de genodigden eerst te horen voordat er rigoureuze wijzigingen worden doorgevoerd.

Programma

De hoorzitting is onderverdeeld in 4 rondetafelgesprekken:

14.00 – 14.45 uur WRR projectgroep ‘minder pretentie, meer ambitie’

14.45 – 15.45 uur Ontwikkelingsorganisaties

 • René Grotenhuis, algemeen directeur Cordaid
 • Alexander Kohnstamm, directeur Partos
 • Elisabeth van der Steenhoven, coördinator WO=MEN Dutch Gender Platform
 • Jan Bouke Wijbrandi, algemeen directeur UNICEF Nederland
 • Herman Wijffels, co-voorzitter Worldconnectors

 

16.00 – 17.00 uur Bedrijfsleven en ontwikkeling

 • Peter Bongaerts, VNO-NCW/ internationaal economisch en sociaal beleid
 • Koos de Bruijn, coördinator Tax Justice NL
 • Bob Van der Bijl, managing director Netherlands-African Business Council (NABC)
 • Nanno Kleiterp, algemeen directeur FMO Finance for Development
 • Thierry Sanders, director and founder of the BiD Network Foundation (on-line community for entrepreneurship and development)

 

17.00 – 18.00 uur Onderzoekers

 • Verena Bitzer, Universiteit van Wageningen
 • Ton Dietz, directeur Afrika Studie Centrum Leiden
 • Paul Hoebink, Radboud Universiteit Nijmegen
 • Wiet Janssen, Universiteit van Twente