Oxfam Novib campagne: ‘Er zitten beauties tussen’

Twee weken onderweg is Oxfam Novib met haar nieuwe campagne. ‘Na de eerste hectische en spannende week lijkt het normale leven hier weer zijn gang te nemen’, schrijft Willy van der Luit, hoofd-communicatie van de organisatie. ‘Lijkt, want nog elke dag surf ik vol spanning naar ons praat mee platform. Welke meningen geven mensen? Welke ideeën dragen ze aan?’

 

Door: Willy van der Luit

In de campagne roepen we mensen op om hun mening te doneren. Op onze website hebben we een platform ingericht waar mensen in het ‘ideeënlab’ met ons kunnen meedenken over thema’s die wij aandragen. We vragen op dit moment aan mensen wat ze willen weten over de resultaten van ons werk, hoe ze willen dat we ze informeren over die resultaten en wat hun beste ervaring is met resultatencommunicatie. Daarnaast hebben we ook een zeepkist op het platform. Een plek waar mensen hun mening, idee of vraag kwijt kunnen over willekeurig welk onderwerp. Dat kan in geschreven vorm, maar ook met de webcam.

Diversiteit

Wat mij op valt is de diversiteit op het platform. Zowel van de mensen die meedoen als van de aangedragen ideeën en onderwerpen. Zo ontmoette ik er 2 kinderen, een dame die zelf in Afrika heeft gewerkt, een communicatiedeskundige, een oud medewerker, Stef Biemans en zelfs mijn echtgenoot. Ik maakte er kennis met een flitsende KLM-e-nieuwsbrief en met een bedrijf dat een online dienst ontwikkelt waarmee je verantwoord keuzes kunt maken tijdens het shoppen.

Ik las filosofische verhandelingen, onder andere over de (on)zin van hulp. En natuurlijk zijn er ook kritische vragen. Zoals de vraag waarom we niet alleen met vrijwilligers werken en geld uitgeven aan dure managers. Of waarom we weg zijn gegaan uit Papua Nieuw Guinea, een land dat hulp meer dan nodig heeft. Ook een kritische vraag over de manier waarop wij partners selecteren en over ons werk in Zimbabwe. Ik ben blij dat ze gesteld worden en dat we er rechtstreeks op kunnen antwoorden. Ook al zijn het soms moeilijke vragen, waar je even van schrikt of waar je voor het antwoord op zoek moet naar collega’s met de juiste kennis.

Resultaten communiceren

Op mijn eigen vraag ‘hoe wil je dat we over resultaten communiceren?’ kreeg ik maar liefst 18 ideeën aangedragen, waar in totaal weer 69 keer op is gereageerd. Tot nu toe! En, daar zitten beauties tussen, kan ik melden. Aanstaande donderdag gaan we bepalen welke ideeën we gaan oppakken. Want dat is uiteindelijk de bedoeling: we willen een aantal ideeën verder uitwerken en gaan implementeren. Ook daarover communiceren we op praat mee. Op de resultaten pagina laten we zien met welke ideeën we aan de slag gaan. Maar koppelen we ook terug waarom we dat met andere ideeën niet doen. Ik ben benieuwd welke ideeën het gaan worden.

Mijn favorieten: de ontwikkeling van een Oxfam Novib app, en het inzetten van het platform zelf om met publiek te communiceren over een aantal van onze projecten. Volgende week de uitslag. Kijk of doe in de tussentijd mee op www.oxfamnovib.nl/praatmee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
20 april 2011
Categorieën: