Oxfam Novib campagne: ‘Een band opbouwen met de achterban’

Op 4 april lanceerde Oxfam Novib de campagne: ‘Doneer je mening, praat mee’ waarin het publiek wordt gevraagd mee te praten over de zin van ontwikkelingshulp. Willy van der Luit doet op deze site verslag. In de vierde week van de campagne zijn er al enkele ideeen uitgewerkt, waaronder een heuse twitter-soap.

Door: Willy van der Luit

In mijn vorige blog verklapte ik alvast wat mijn favoriete ideeën zijn die mensen hebben aangedragen op ons praat mee platform. De vraag van vandaag is: Heb ik mijn zin gekregen? Zijn mijn favorieten gekozen?

Vorige week kwam het praatmee-team bij elkaar om te bepalen met welke ideeën we verder gaan. Ik keek er halsreikend naar uit. Alle meningen en ideeën lagen uitgeprint uitgestald op tafels. Een indrukwekkende hoeveelheid met prikkelende inhoud. Dat drie weken ‘praatmee’ dit oplevert!  Ik vind het oprecht bijzonder dat mensen dit aan ons doneren. Het voelt als een cadeau waar je écht wat aan hebt.

In onze bijeenkomst hebben we eerst alle meningen en ideeën in logische clusters bij elkaar geplaatst. Zo ontstonden 15 groepen ideeën. Daaruit hebben we een keuze gemaakt. We letten daarbij op haalbaarheid en innovatief gehalte. Vervolgens hebben we bepaald wat er moet gebeuren om deze ideeën verder uit te werken en wie dat gaan doen. Daarbij betrekken we ook de mensen die de ideeën hebben ingebracht

We besloten om 5 ideeën verder uit te werken. Het zijn ideeën die leiden tot resultatencommunicatie op een manier die beter aansluit bij de behoeften van het publiek. De inhoudelijke behoefte, maar ook de behoefte om op een aangenamere manier informatie tot je te nemen. Aangenamer in de zin van aantrekkelijker, persoonlijker, concreter, interactiever, op een eigen gekozen moment.

En de uitslag is…. We willen een Oxfam Novib app voor iPhone en iPad ontwikkelen, we willen een twitter-soap opzetten, we willen meer data gaan delen en visueel aantrekkelijker presenteren, we willen mensen vragen hun profiel te doneren en we gaan kijken hoe we mensen elkaar virtueel kunnen laten ontmoeten. Die app die ik zo graag wilde – of veel beter nog: die anderen zo graag willen – die lijkt er dus wel te komen!

Stiekem voeg ik er zelf nog eentje toe. Maar die houd ik geheim. Want transparant en open willen we zijn, maar een blog moet wel een beetje spannend blijven…Een tipje van de sluier: het idee komt van Theo Heeren en staat op www.oxfamnovib.nl/praatmee.

Dat laatste is meer dan een ‘truc’ om jullie naar ons platform te lokken. Ik vind het belangrijk dat mensen uit andere OS-organisaties ons platform bezoeken, leren van de ideeën en meningen die daar gegeven worden, en er hun voordeel mee doen. Zo kunnen we een betere band opbouwen met onze achterban; en dat is in het belang van de héle sector. Misschien draagt dat ook bij aan de gezamenlijkheid die we nodig hebben om te werken aan betere beeldvorming over de sector (zie interview met Tineke Ceelen en Bart Maussen in Vice Versa 2). En hebben we een publiciteitscommissie of brancheorganisatie daar niet voor nodig.

 

 

 

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
29 april 2011