Lezing: Veranderen in ontwikkelingssamenwerking

Verhalen over macht en onmacht

Lezing door Nico Vink donderdag 19 mei

Ontwikkelingssamenwerking en ontwikkelingswerkers streven verandering na. Wie of wat bepaalt ons denken over welke veranderingen we willen bereiken? Opvallend is de snelle wisseling van thema’s in deze sector de afgelopen decennia: van modernisering tot duurzaamheid, van ‘basic needs’ en ‘empowerment’ tot bedrijfsleven. Dat heeft alles te maken met onze interpretatie van de werkelijkheid, die gevoed wordt door de dominante denkkaders in onze eigen maatschappij. Macht en onmacht spelen hierbij een grote rol, zowel bij de ontvangers als bij de gevers van hulp.

 Nico Vink poneert stellingen, ontleend aan concrete cases, en gaat op basis hiervan de discussie aan met het publiek over de rol van de OS-werker.

 Programma
16.00  uur    Inloop met koffie & thee
16.30  uur    Lezing door Nico Vink
17.30  uur    Einde

Nico T.M. Vink is cultureel antropoloog. Hij werkte bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen als trainer/consultant in Afrika en Latijns Amerika. Hij promoveerde op een onderzoek naar de invloed van televisiesoaps  op de Braziliaanse volksklasse. Onlangs verscheen zijn boek Van rooms naar hedendaags spiritueel (Uitgeverij Meinema), waarin hij kritisch terugkijkt op zijn leven en zijn werk met groepen in het kader van ontwikkelingssamenwerking. 

Datum en tijd: Donderdag 19 mei, aanvang lezing 16.30 uur
Locatie: Leeszaal KIT Bibliotheek, Mauritskade 63, Amsterdam
Toegang: 5,00 Euro (KIT-leden en studenten 3 Euro)
Reserveren noodzakelijk: (020) 568 8462 of via: library@kit.nl
Meer informatie: www.kit.nl/bibliotheek

Auteur
Vice Versa

Datum:
13 april 2011
Categorieën: