Lezing: Leadership from the South

Ontwikkelingshulp voor èn door arme landen?

WAGENINGEN (ANP) – Is de tijd aangebroken dat ontwikkelingslanden elkaar hulp gaan geven? De ontwikkelingslanden hebben inmiddels zelf veel kennis om te delen, terwijl het Westen bezuinigt op de hulp.
Wageningen University bespreekt dit bij een symposium op dinsdag 10 mei. Spreker is Jan Pronk, die dertien jaar lang minister van Ontwikkelingssamenwerking was. Dat ministerie gaf in 2006 al de aanzet voor een project tussen Benin, Bhutan en Costa Rica. Dat blijkt nu zo’n groot succes dat de landen Nederland komen bedanken.

Costa Rica teelt nu rode rijst, dankzij tips uit Bhutan. Terwijl Costa Rica de biologische ananas introduceerde in Benin. De drie landen verbeterden samen de vrouwenrechten en verspreidden zonnepanelen, zonder tussenkomst van één westerse deskundige.  Honderden banen zijn gecreëerd en veel armen hebben nieuwe inkomstenbronnen aangeboord. Zulk ‘leadership from the South’ lijkt de opmaat te zijn voor meer projecten.

Projectleidster Marianella Feoli uit Costa Rica komt Wageningers vertellen over het geheim van het succes. Volgens haar is het een groot pluspunt dat de landen de kennis kunnen uitruilen, in plaats van alleen ontvangen. Zij wil graag dat meerdere ontwikkelingslanden zich aansluiten bij het samenwerkingsverband ‘Partners voor Zuid-Zuid Samenwerking’.

Bas Arts, professor Forest and Nature Conservation Policy van de Wageningen University, zal de Wageningse visie geven over deze alternatieve vorm van ontwikkelingshulp.

Het symposium in Wageningen is het eerste van een reeks. Op 30 mei is er een soortgelijke bijeenkomst in de Tweede Kamer, op 31 mei gevolgd door een in het Europees Parlement in Brussel. Dit moet meer bekendheid geven aan het kansrijke concept.

Costa Rica, Benin en Bhutan zijn in elk geval de Nederlandse belastingbetaler dankbaar voor de startsubsidie uit 2006. Ze openen daarom een foto-expositie met de resultaten, op maandag 30 mei in het stadhuis van Den Haag en loopt tot 16 juni.


Sprekers: oud-minister Jan Pronk (PvdA), prof Bas Arts van Wageningen University, prof Mirjam van Reisen van Universiteit Tilburg, projectleidster Marianella Feoli van Partners voor Zuid-Zuid Samenwerking:

Meer informatie:

Plaats: Wageningen Universiteit, gebouw Gaia 1, Droevendaalsesteeg 3, Wageningen

Wanneer: 10 mei, 15.00 – 17.00 uur

Auteur
Vice Versa

Datum:
15 april 2011
Categorieën: