IKV Pax Christi: Ambassadeursdag

Op zaterdag 21 mei organiseert vredesorganisatie IKV Pax Christi een voorbereidingsdag voor mensen die in de Vredesweek (17- 25 september 2011) in eigen kerk, parochie of gemeente iets willen organiseren dat met vrede te maken heeft.  De Vredesweek bestaat al ruim 40 jaar en in veel kerken staat de viering aan het begin van de Vredesweek in het teken van Vredeszondag. Om ook mensen te betrekken die niet naar de zondagse viering gaan, heeft IKV Pax Christi het actiemodel ‘Ministerie van Vrede’ bedacht. Om hier concreet vorm aan te geven zijn lokale ‘Ambassadeurs van de vrede’ nodig.

Tijdens de voorbereidingsdag wordt de nieuwe aanpak van de Vredesweek toegelicht door voormalig minister en huidige IKV voorzitter Jan Pronk. Er komt een Minister van Vrede als boegbeeld van de campagne en verder krijgen de deelnemers ideeën aangereikt hoe ze in hun eigen plaats de Vredesweek ook op doordeweekse dagen bruisend kunnen laten zijn.

Een Ambassade van Vrede is een tijdelijk actiecentrum waar alle lokale activiteiten samenkomen, bijvoorbeeld in het gemeentehuis, de kerk, het buurthuis of de school. Een lokale bekendheid wordt Ambassadeur van Vrede en is voor één week het gezicht van de Ambassade. Het Ministerie van Vrede zorgt voor ondersteuning en materialen, zoals posters, banners en aankleding.

Het thema van de Vredesweek 2011 is ‘Elk mens een veilig bestaan’. Veiligheid is lang niet vanzelfsprekend;  in Nederland niet en in oorlogsgebieden nog veel minder. Want wat betekent het om in Congo te wonen waar je als vrouw bang moet zijn om verkracht te worden als je water gaat halen? Hoe is het om in Syrië te leven waar de veiligheidsdienst opeens voor de deur kan staan en waar je in elkaar wordt geslagen als je wilt demonstreren? Met het Ministerie van Vrede en de Ambassades van Vrede willen we bijdragen aan een veiliger bestaan, in uw buurt, in politiek Den Haag en ver over de grens in conflictgebieden.

Datum: zaterdag 21 mei
Tijd: 11.30 – 17.00 uur
Locatie: MeetingPlaza (Hoog Catharijne), Utrecht
Aanmelden: opgaveformulier op www.vredesweek.nl of 030-233.33.46

Voor meer informatie, zie ikvpaxchristi.nl

Auteur
Vice Versa

Datum:
15 april 2011
Categorieën: