Filmdebat Made in Dagenham

Rita O’Grady werkt onder erbarmelijke omstandigheden als naaister in de Fordautofabriek in Dagenham. Het dak is zo lek als een mandje en de temperatuur loopt binnen hoog op. Daar komt nog eens bij dat de werknemers slechts een hongerloontje verdienen. Gaandeweg komt zij erachter dat Ford probeert te verdoezelen dat ze zo weinig verdient, omdat ze een vrouw is. Made in Dagenham is gebaseerd op de staking in de Fordfabriek in 1968, waarbij 178 vrouwen het werk neerlegden. Na een maandenlange strijd werd uiteindelijk de Equal Pay Act aangenomen, zodat vrouwen nu evenveel verdienen als mannen.   In Nederland is het nog steeds zo dat vrouwen voor hetzelfde werk minder verdienen dan mannen. Ook vervullen ze minder vaak managementfuncties en zijn ze slecht vertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven.  Is dat erg? Zou er een nieuwe opstand moeten komen zoals die in Dagenham,of zijn er andere mogelijkheden om de strijd aan te gaan? Hoe kijken moderne vrouwen eigenlijk aan tegen hun rol op de werkvloer?

Een debat met o.a. Patricia Veldhuis, economieredacteur van NRC handelsblad, en Yvonne Benschop, professor Organizational Behavior aan de Radboud Universiteit, onder leiding van Cindy Cloïn.

Donderdag 12 mei / aanvang 19 00 uur / entree 9,50 euro / reserveren via 0900 – 5 89 46 36 (kassa LUX) / locatie Villa LUX, Oranjesingel 42 Nijmegen

Auteur
Vice Versa

Datum:
29 april 2011
Categorieën: