Expert Meeting ontwikkeling dankzij migratie: uitdagingen en kansen

Expert Meeting met Dr. Hein de Haas, senior research fellow aan het International Migration Institue (IMI) van de Universiteit van Oxford, met als thema “Ontwikkeling dankzij migratie: Uitdagingen en kansen op dinsdag 17 mei 2011.

Het debat rond migratie en ontwikkeling is continue in beweging; van optimisme in de periode na de Tweede Wereldoorlog en “brain drain” pessimisme sinds de jaren 70 tot de recente kijk op migratie als potentiële stimulans voor duurzame ontwikkeling van ontwikkelingslanden. Migratie brengt vaak grote voordelen voor individuen en de maatschappij, maar migranten alleen zijn niet in staat structurele obstakels voor ontwikkeling weg te nemen. In over het algemeen onaantrekkelijke investeringsmilieus kunnen migranten niet verweten worden dat zij de
ontwikkeling van het land van herkomst niet genoeg stimuleren. Recente benaderingen van migratie als drijfveer voor ‘ontwikkeling van onderaf’ verwaarlozen de belangrijke rol van overheden in het genereren van een situatie waarin migranten de mogelijkheid krijgen hun potentie te gebruiken en ontwikkeling tot stand te brengen. Hein de Haas, van het International Migration Institute (IMI) zal dinsdagochtend 17 mei in discussie gaan met migranten organisaties
en andere actoren op het gebied van migratie en ontwikkeling.

Waar: Poort van Kleef, Mariaplaats 7, Utrecht
Wanneer:  Dinsdag 17 mei van 9:15 tot 12:30 (welkom vanaf 09:00)
Registratie vóór 11 mei: Email naar sid-nl@socires.nl; ref. naar Expertmeeting de Haas 17 mei
Info: Frida van der Graaf (f.vandergraaf.sid@socires.nl / 070 3383285)

Auteur
Vice Versa

Datum:
27 april 2011
Categorieën: