Diederik van Dijk (SGP): ‘Hoorzitting laat zien dat we op de goede weg zitten’

Vice Versa vroeg initiatiefnemer SGP naar een reactie op de hoorzitting van afgelopen maandag. SGP lijsttrekker Diederik van Dijk laat weten tevreden te zijn. ‘NGO’s en het bedrijfsleven hebben bevestigd dat we op de goede weg zitten. Het gesprek heeft ook geleid tot voldoende munitie om goed gevoede debatten te voeren’, aldus het Tweede Kamerlid.

Namens de SGP woonde Kees van der Staaij de hoorzitting bij, maar deze moest tussendoor weg vanwege andere, dringende verplichtingen. Van Dijk vond dit jammer, maar vertelt dat dit soort problemen nu eenmaal voorkomen bij een kleine fractie. ‘Die afwezigheid geeft wel een verkeerde beeldvorming, en dat is zeker vervelend’, stelde Van Dijk. Hij heeft zelf wel naar de hele bijeenkomst gekeken, via de live-stream op de computer.

Conclusies

De belangrijkste conclusie die Van Dijk uit de hoorzitting trekt, is dat hij zich bevestigd voelt in zijn standpunten. ‘In het WRR rapport wordt bijna denigrerend gesproken over onderwijs, terwijl de NGO’s en het bedrijfsleven dit onderwerp juist aankaartten. De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven lieten bijvoorbeeld zien dat beroepsopleidingen in ontwikkelingslanden erg belangrijk zijn om in te investeren’, aldus Van Dijk. ‘Het feit dat deze organisaties onderwijs ook missen in het nieuwe beleid van Knapen, maakt dat onze fractie voor het debat steviger in de schoenen staat.’

Ten tweede voelt de SGP zich gesteund in de kritiek op de landenlijst. Van Dijk: ‘Je zag dat allerlei genodigden tijdens de hoorzitting aarzelden over de landenkeuze. Hoe is die keuze tot stand gekomen? Narekenbaar is het in ieder geval niet.’ Tevens was de SGP’er blij met de steun voor een regionale aanpak. De landenkeuze zoals die op dit moment is, vindt hij te grof.

Munitie voor de komende tijd

‘De hoorzitting was vooral nuttig ter kennisverbetering. Vanuit allerlei hoeken zijn de Kamerleden meer te weten gekomen. Natuurlijk heeft iedere genodigde spreker zijn of haar verhaal al eerder elders verspreid, dus er zaten geen grote verassingen bij’, zo stelt Van Dijk. Toch is volgens hem de hoorzitting van toegevoegde waarde, omdat de Kamerleden dan de kans krijgen om vragen te stellen en zo munitie te verzamelen voor de aankomende debatten.

De ideeën van de SGP’er over ontwikkelingssamenwerking zijn niet in grote mate beïnvloed door de hoorzitting, maar wel meer gefocust, zo laat Van Dijk weten. ‘De hoorzitting bevestigt dat we op de goede weg zitten, en nu hebben we ook goede argumenten paraat.’

 

Auteur
Mieke Olde Engberink

Datum:
21 april 2011