Congo: de vloek van grondstoffen

Wat heeft uw mobiele telefoon te maken met de oorlog in Congo? Misschien meer dan u denkt. In Congo woedt een jarenlang gewelddadig conflict dat al aan vijf miljoen mensen het leven heeft gekost. Rebellen betalen de oorlog met de opbrengst van grondstoffen: diamant, goud, olie en coltan. Die laatste delfstof is onmisbaar voor mobiele telefoons. De winning en handel van grondstoffen voor ‘onze’ producten maakt dat de oorlog in failing state Congo voortduurt.

Op 20 april 2011 organiseren het Wereldpodium en Fontys lerarenopleiding de bijeenkomst Congo: de vloek van grondstoffen. Dit podium draait om de vraag welke mechanismen failing state Congo in hun greep houden. Waarom lukt het internationale vredesmachten van de VN en de Afrikaanse Unie niet om het geweld te beëindigen? Wat kan de buitenwereld, bijvoorbeeld Nederland, doen om de situatie in Congo te verbeteren? En kunnen kopers van mobiele telefoontjes en andere elektronica daar hun steentje aan bijdragen?

Sprekers zijn Jan Pronk, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking, Tim Steinweg, onderzoeker van SOMO, Alphonse Muambi, afkomstig uit Congo en auteur van ‘Democratie kun je niet eten’ en Jan Willem Scheijgrond, Philips Corporate Sustainability Office.

Datum: Woensdag 20 april 2011
Tijd: 17.00 tot 20.00 uur 

Locatie: Fontys Hogescholen, Mollergebouw, Stappegoorweg 1-01, Tilburg
Entree: 2 euro

Voor meer informatie en inschrijven, klik hier

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
11 april 2011
Categorieën: