Think global, eat local – avond 4 Antwoorden op de voedsel-, klimaat- en energiecrisis

Vierde avond in lezingen- en debatcyclus over hoe te komen tot een rechtvaardige en milieuvriendelijke voedselvoorziening

In deze workshop wordt ingegaan op de samenhang tussen de voedsel-, klimaat- en energiecrisis. Ondanks dat de vrije markttheorie niet werkt in de landbouw, is er wel sprake van toenemende vrijhandel binnen het Europese landbouwbeleid en de WTO. Boeren in Noord en Zuid zijn hiervan het slachtoffer, omdat ze geen kostendekkende prijzen voor hun producten op hun eigen markt kunnen behalen. Daarbij gaan op een vrije wereldmarkt de steeds schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen naar de hoogste bieder ten koste van de voedselzekerheid en bestaanszekerheid van kleine boeren en inheemse volkeren. Er wordt een alternatief geschetst gebaseerd op voedselsoevereiniteit en regionalisering, waardoor continenten als de EU veel meer zelfvoorzienend worden, en waarmee tevens de bijdrage van de landbouwsector aan klimaatverandering en afhankelijkheid van olie sterk verminderd kan worden. Ook komen strategieën en samenwerking tussen boeren en maatschappelijke organisaties aan de orde.
– Met vertoning van de dvd: – Koe nr. 80 heeft een probleem.  Hierin komen boeren uit alle delen van de wereld aan het woord (op hun bedrijf), en komen ze samen om te pleiten voor voedselsoevereiniteit.

Voor meer informatie o.a. over de inhoud van de workshops:

Deelname aan de gehele cyclus van 6 bijeenkomsten kost 25 euro, anders 5 euro per avond.
Koffie en thee zijn gratis, andere drank is tegen schappelijke prijzen te koop aan de bar.

22 april| aanvang 20:00 uur | Dokhuis Gallerie| Plantage Doklaan 8 | Amsterdam

Auteur
Vice Versa

Datum:
21 maart 2011
Categorieën: