SNV directeur Dirk Elsen stapt op na zware kritiek

De in opspraak geraakte directeur van ontwikkelingsorganisatie SNV, Dirk Elsen, stapt op. Ook Lodewijk de Waal, voorzitter van de Raad van Toezicht van SNV, legt zijn functie neer. De hulporganisatie kwam in opspraak na publicaties over vriendjespolitiek en de te hoog bevonden salarissen van de directie.

Het vertrek van Elsen en De Waal werd bekend gemaakt na een spoedoverleg van de Raad van Toezicht van de SNV. Na afloop gingen de twee bestuursleden langs Ben Knapen, staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, die dinsdag opriep om een einde te maken aan de ‘reputatieschade’ van de hulporganisatie. Deze stelt de actie op prijs en noemt het een eerste stap in het oplossen van de problemen rondom de hulporganisatie. Ook de PvdA, SP, PVV en VVD juichen het vertrek toe.

Afgelopen zaterdag onthulde de Volkskrant dat SNV vriendjespolitiek bedreef. Zo zou de organisatie advieswerk, ICT-projecten en vertaalopdrachten hebben doorgespeeld aan vrienden en familieleden. Ook overtrad SNV de Europese aanbestedingsregels door aanbestedingscontracten met een televisie-bedrijf te splitsen. Dit blijkt uit interne documenten die de Volkskrant in handen had.

SNV directeur Dirk Elsen kwam in november al in opspraak vanwege zijn salaris, dat boven de DG-norm van 124.00 euro per jaar zit. Na zware kritiek, besloot hij zijn salaris te verlagen. Een onderzoek van Ernst&Young, naar de integriteit van de organisatie, trok milde conclusies. Even leek de storm boven de SNV daarmee geluwd, maar de recente onthulling in de Volkskrant bleek de laatste druppel.

Volgens Elsen is ‘de voortgaande discussie over zijn persoon – hoe onbevredigend ook – niet in het belang van SNV’. Ook Lodewijk de Waal stapt op vanwege imagoschade. Hij kwam in opspraak doordat hij zijn reiskosten voor Tanzania, waar een tv-programma werd opgenomen, bij de SNV declareerde. Volgens hem ging het echter om een ‘normale dienstreis.’

De functie van Dirk Elsen wordt waargenomen door Allert van den Ham, regio-directeur in Azië. Emile de Haas leidt voorlopig de Raad.

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
30 maart 2011