Seminar: ‘Where disasters meet conflicts’

Rampenstudies (Wageningen universiteit) en Cordaid Mensen in Nood organiseren op 31 maart een seminar in het verkennen van de wisselwerking tussen: Rampen, conflicten & ontwikkeling.

Rampen, conflicten & ontwikkeling
Steeds vaker worden ontwikkelingsorganisaties geconfronteerd met rampen die in conflictgebieden gebeuren. Strategieën en instrumenten gericht op rampenvoorbereiding, risico vermindering, conflict- preventie en transformatie worden hier naast elkaar ingezet. Deze groeiende trend brengt echter veel dilemma’s en uitdagingen met zich mee. Sluit een eenzijdige focus op rampen of conflictpreventie wel aan bij de complexe realiteit van fragiele staten? Wat houdt die wisselwerking tussen rampen en conflicten precies in en waar vindt die plaats? Vormen (terugkerende) rampen een bedreiging voor de sociale cohesie in gemeenschappen, of kan het juist bijdragen aan een versterking hiervan? Welke van onze strategieën en instrumenten zijn het meest geschikt in een context waar rampen en conflicten in elkaar zijn verstrengeld? Wanneer zetten we welke strategie in? En: moeten we eigenlijk wel kiezen?

Tijdens de seminar kan er dieper in gegaan worden op deze en andere gerelateerde vraagstukken. In deze bijeenkomst verkennen ontwikkelingswerkers, beleidsmakers en donoren de keuzes die ontwikkelingsorganisaties maken in programma’s die geïmplementeerd worden op het raakvlak van de preventie of bestrijding van rampen en conflicten.

Vanwege een beperkt aantal zitplaatsen, kunt u zich het beste aanmelden voor 24 maart as. via aanmelden@humanityhouse.org. Er zijn geen kosten aan deze dag verbonden en de voertaal is engels.

31 maart 2011 | 10:00 – 17:00 uur | Humanity House, Den Haag  | www.humanityhouse.org

Auteur
Krista Russchen

Datum:
02 maart 2011
Categorieën: