Nederlandse architectuur door Afrikaanse ogen

Serie: Global Voices

Afrika wordt in het westen vaak geassocieerd met armoede, onheil en problemen. Het westerse publiek is minder bekend met modern en stedelijk Afrika. Maar het grootste deel van de Afrikaanse bevolking woont in steden, net als elders in de wereld. Deze steden zien er anders uit dan de westerse, maar het zijn wel degelijk moderne steden die toegesneden zijn op de woon- en leefcultuur van hun inwoners.

In het kader van de tentoonstelling Blueprints of Paradise daagde het Afrika Museum architecten, kunstenaars en visionairs met Afrikaanse ‘roots’ uit om het Afrika van de toekomst te ontwerpen. Het thema: hoe om te gaan met de gebouwde omgeving en het gebruik van de openbare ruimte?

Ook in Nederland is dit een relevant vraagstuk, waarvoor Afrikaanse architectuur een inspiratiebron kan zijn. In Afrika is de openbare ruimte vooral een ontmoetingsplek, terwijl het bij ons vaak niet meer is dan de leegte tussen het ene en het andere gebouw.
Onder leiding van gespreksleider Farid Tabarki delen in LUX juryvoorzitter en architect Joe Osae-Addo en een van de prijswinnaars hun visie op de Nederlandse openbare ruimte. Hoe verschillen Afrikaanse en Nederlandse ideeën over ruimtelijke inrichting? Wat kunnen we van elkaar leren? Maar vooral: wat is het belang van een goed ingerichte openbare ruimte?

Sprekers: Joe Osae- Addo, Afrikaans architect

Gespreksleiding: Farid Tabarki

 Entree  €7.50

Programma in samenwerking met het Afrika Museum

10 april | aanvang 15:00 u | LUX Nijmegen, oranjesingel 42 | zaal 6

Auteur
Vice Versa

Datum:
22 maart 2011
Categorieën: