MO: Buitenlandse producenten boeren goed in Afrika

Investeren in de verwerking van grondstoffen is cruciaal voor de ontwikkeling van Afrika. Sommige buitenlandse ondernemers hebben voedselverwerkende bedrijven opgezet in Afrika en doen nu goede zaken, ondanks het soms moeilijke ondernemingsklimaat.

“Een dynamische sector van kleine en middelgrote ondernemingen is cruciaal voor tewerkstelling, inkomensstijging, economische diversificatie, export en buitenlandse investeringen”, zegt Mohamed-Lamine Dhaoui van Unido, de VN-organisatie voor Industriële Ontwikkeling. “Maar in Afrika is de verwerking van grondstoffen slechts goed voor 10 procent van het bruto binnenlands product.”

Afrika exporteert vooral grondstoffen zoals brandstof, ertsen en onverwerkte voeding. De export van verwerkte goederen bedraagt slechts 29 procent, laag in vergelijking met andere regio’s.

De ontwikkeling van de privésector botst op grote obstakels: een moeilijke zakenomgeving, ontoereikende diensten voor technische ondersteuning, povere infrastructuur en zwakke technologische ontwikkelingen, met hoge kosten voor verwerking en elektrificatie.
Een van de voordelen is de lage arbeidskost. En de mogelijkheden van de landbouw, “een van de sleutelsectoren in de verwerking van grondstoffen”, zegt Dhaoui. Sommige buitenlandse investeerders zijn de uitdaging aangegaan om landbouwproducten rechtstreeks in Afrika te verwerken. Ze bieden plaatselijk toegevoegde waarde, en dragen zo bij tot de lokale ontwikkeling terwijl ze ook goede zaken doen.

Voor het hele artikel, klik hier.

Auteur
Vice Versa

Datum:
23 maart 2011