Landenbeleid van Knapen krijgt vorm

Het nieuwe ontwikkelingsbeleid van staatssecretaris Ben Knapen betekent dat er geschrapt gaat worden in het aantal landen waarmee Nederland een ontwikkelingsrelatie mee heeft. Dit landenbeleid lijkt nu vorm te krijgen: Nederland wil stoppen met vaste ontwikkelingshulp aan vijftien landen, waaronder Bolivia, Tanzania, Zambia en Suriname. Dat meldt dagblad Trouw donderdag op basis van een conceptlijst waarover de krant beschikt.

Nu onderhoudt Nederland nog een ontwikkelingsrelatie met ruim dertig landen, maar Knapen wil het aantal partnerlanden terugbrengen tot minder dan zestien. Hij wil hierbij meer inzetten op zelfredzaamheid en economische groei en daarbij focussen op thema’s waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen goed in zijn. De landen die volgens de conceptlijst van Trouw geschrapt worden van de Nederlandse ontwikkelingshulp zijn: Bolivia, Tanzania, Zambia, Suriname, Burkino Faso, De Democratische Republiek Congo, Egypte, Georgië, Guatemala, Kosovo, Moldavië, Mongolië, Nicaragua, Pakistan en Senegal.

Een woordvoerster van Knapen wees er woensdag echter op dat het ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen besluit heeft genomen. Het departement werkt nog aan een brief aan de Tweede Kamer waarin staat met welke landen Nederland een ontwikkelingsrelatie behoudt. De ministerraad moet vervolgens een besluit nemen over de uitkomst van dat selectieproces. Dat gebeurt naar verwachting nog volgende maand. Daarna moet de Kamer zich er nog over uitspreken. De positie van Egypte lijkt nog niet bepaald, omdat die afhankelijk is van de ontwikkelingen in het land.

De landen die volgens de Trouw wel partnerland blijven zijn: Benin, Ethiopië, Mali, Mozambique, Rwanda, Uganda, Afghanistan, Burundi, Jemen, de Palestijnse gebieden, Sudan, Bangladesh, Ghana, Indonesië en Kenia. De eerste zes genoemde landen zijn landen die op basis van de VN-Millenniumdoelen voor armoedebestrijding hulp verdienen. De landen Afghanistan, Burundi, Jemen, de Palestijnse gebieden en Sudan behoren tot de zogenaamde fragiele staten waar het Nederlandse ontwikkelingsbeleid zich op wil richten. Met de laatste vier landen heeft Nederland een speciale relatie, dit zijn de zogenaamde verbredingslanden. Naast deze vijftien landen  zouden Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika een overgangsregeling aangeboden krijgen.

Opvallend is dat The Guardian vorige week nog meldde dat het Verenigd Koninkrijk meer hulp gaat inzetten voor Jemen. Dit terwijl Knapen twee weken geleden met zijn internationale collega’s overleg pleegde om tot een goede overeenstemming van het landenbeleid te komen. De noodzaak tot een goede afstemming hiervan wordt veelvuldig genoemd in de discussie over het nieuwe ontwikkelingsbeleid die onder andere op deze website wordt gevoerd.

Zie ook de artikelen op trouw.nl :

Auteur
Krista Russchen

Datum:
10 maart 2011
Categorieën: