Klaas Dijkhoff (VVD) over de focusbrief: ‘Hier is duidelijk over nagedacht’

VVD Kamerlid Klaas Dijkhoff is over het algemeen positief over de focusbrief van Knapen, die vorige week naar buiten kwam. ‘Ontwikkelingssamenwerking heeft een duidelijke focus nodig, en moet gericht zijn op waar Nederland sterk in is.’ Vice Versa vroeg Dijkhoff naar zijn reactie.

Wat vindt u van de focusbrief?
‘Zoals de naam al zegt blijkt uit de brief dat er een duidelijke focus is. Er wordt gestreefd naar duurzame economische ontwikkeling en gekeken naar waar Nederland sterk in is. Uiteraard ben ik niet heel kritisch, want laten we reëel zijn, de VVD heeft zelf gepleit voor een vermindering van het aantal landen op de lijst. Je kunt zien dat er duidelijk over nagedacht is en ik kijk dan ook uit naar het debat.’

Hoe beoordeelt u de landenkeuze?
‘De VVD heeft er dus zelf om gevraagd het aantal landen terug te dringen, en we zijn dan ook tevreden met het resultaat. Het is niet zo dat we nu een hoop landen in de kou laten staan. Allerlei landen kunnen bij Nederland aankloppen voor ontwikkelingsgeld, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden dan via het bilaterale kanaal. De landen die van het lijstje geschrapt zijn, worden nog steeds gesteund via MFS. Daarnaast is er gekeken naar andere financieringsbronnen van ontwikkelingslanden. Zo zie je dat zogenaamde remittances steeds belangrijker worden. Dan is bilateraal hulpgeld van minder toegevoegde waarde.’

Wat is de volgende stap van de VVD met de hoorzitting in het vooruitzicht?
‘Ik hoop dat er een goed debat volgt over de landenkeuze en dat niet iedere partij hun eigen “knuffellanden” op de landenlijst probeert te krijgen. De landen die gekozen worden, moeten de landen zijn met de meeste toegevoegde waarde. Ik mag voor de VVD nog een aantal suggesties doen wat betreft de uitnodigingen voor de hoorzitting, maar daar ga ik nog even voor zitten.’

Lees ook:

Samenvatting Vice Versa: ‘Focusbrief: ‘Leidraad is het maken van keuzes”

Diederik van Dijk (SGP)

Kathleen Ferrier (CDA)

Sjoera Dikkers (PvdA)

Wassila Hachchi (D66)

Arjan El Fassed (GL)

PVV

Niko Koffeman (PvdD)

Auteur
Mieke Olde Engberink

Datum:
25 maart 2011