‘Ik beschouw het Liliane Fonds niet als single issue organisatie’

Jack van Ham, oud-topman van ICCO, wordt morgen benoemd als voorzitter van de raad van toezicht van het Liliane Fonds. Vice Versa peilde zijn stemming.

 

Waarom het Liliane Fonds?

 ‘Het Liliane Fonds is een organisatie waarvan de mensen goed bij mij passen. Ik heb er bewust voor gekozen om me voor een langere periode vast te leggen. Het gaat om een maatschappelijke organisatie. Als voorzitter van het Liliane Fonds zie ik voor mezelf een belangrijke rol weggelegd in de politieke lobby om het belang van zeer grote groepen mensen te dienen. Het is een mooie combinatie met mijn voorzitterschap bij het BOP Learning Lab waar het juist om economische vraagstukken gaat.’

 Het Lilianefonds heeft momenteel als single issue ‘ inclusie van gehandicapten’

 ‘Ik beschouw het Liliane Fonds niet als een single issue organisatie, maar inclusiviteit van gehandicapten is dubbel lastig. Deze mensen zijn zowel arm als gehandicapt. Het is een thema waar ik affiniteit mee heb en dat vergeten dreigt te worden. Ik heb veel ervaring met gehandicaptenzorg in Nederland opgedaan bij het Rode Kruis waar ik van de twintig jaar dat ik er werkzaam was me tien jaar heb gericht op aangepast werk voor gehandicapten. Daarnaast heb ik vaak in ontwikkelingslanden gezien hoe gehandicapten als paria’s behandeld worden. Ze staan echt aan de zijkant en het gaat om een groep van 260 miljoen mensen die in de marge leeft.’

 De alliantie Terre des Hommes, Kinderpostzegels en Liliane Fonds heeft toch 32 miljoen euro gekregen. Hoeveel gaat hiervan naar het Liliane Fonds?

 ‘Ik ga ervan uit dat we 1,5 miljoen zullen krijgen, de helft van het bedrag waar we oorspronkelijk op hadden gerekend. Ik heb er geen invloed op gehad, maar het is een prettige meevaller.’

 Wat vindt u van de huidige discussie over het salaris van uw opvolger bij ICCO?

 ‘Ik ga geen mening hebben over het verleden. Er is nu een heldere afspraak gemaakt binnen de sector zodat iedereen weet welke norm van toepassing is. Als je kijkt wat er werkelijk gebeurt, blijkt het spektakel er omheen nogal overdreven.’

 Wat zijn uw ambities voor de toekomst?

 ‘Iets minder werken dan de afgelopen jaren, maar wel voldoende uitdaging met mijn voorzitterschappen.  Ik kan in andere zin toch bijdragen aan de wereldwijde problematiek van ontwikkelingssamenwerking, zowel in zorgzin als in politieke zin. Ik ben er achteraf erg blij mee dat ik juist in deze tijden van veranderend overheidsbeleid deze functie heb aanvaard. Het is  zeer van belang dat er aandacht is voor de belangen van de doelgroep van het Liliane Fonds.

Auteur
Marieke Remmen

Datum:
23 maart 2011
Categorieën:
Tags: