Filmdebat Illégal

Serie: Global Voices – Movies that Matter. Illegal maakt deel uit van het Movies that Matter filmfestival.

Menselijke waardigheid op de proef gesteld

Een jaar lang bezocht de Waalse Olivier Masset-Depasse samen met een Franse onderzoeksjournalist een asielzoekerscentrum in de buurt van Brussel. Het migrantendrama Illégal, over de Wit-Russische Tania die met haar 13-jarige zoon Ivan illegaal in België woont, is de fictieve weerslag van gesprekken die hij er had met bewakers, kantinepersoneel, ‘bewoners’ en een psycholoog. Ook sprak hij uitvoerig met de directeur die, tot zijn verbazing, de film aan de milde kant vond. Op het festival van Angouleme werd Masset-Depasse’s meedogenloze drama verkozen tot beste film.

Regie: Olivier Masset-Depasse, België/Luxemburg/Frankrijk 2010, Frans/Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld, 90 minuten
Cast: Anne Coessens, Alexandre Gontcharov, Milo Masset-Depasse

FilmDebat (Global Voices)
De film Illégal schetst een duidelijk beeld van de problematiek rondom illegalen in Europa. Na de vertoning volgt aansluitend een FilmDebat waarin met name de situatie in eigen land onder de loep wordt genomen.

In Nederland ging men er van uit dat er met het instellen van het generaal pardon geen illegalen meer zouden zijn. Vandaar het besluit om de asielzoekerscentra niet meer open te stellen voor degenen die uitgeprocedeerd zijn. Ondertussen gaat het uitzetten van illegalen door; getuige de discussie over de 14-jarige Sahar uit Afghanistan.
Hoe zou het beleid ingericht moeten worden? Iedereen opnemen is geen optie in het huidige politieke klimaat, maar actief opsporen en uitzetten leidt tot taferelen zoals die in de film Illégal te zien zijn. Hoe een balans te vinden tussen sociaal en rechtvaardig?

Met: Hans Spekman (Tweede Kamerlid van de PvdA), regisseur Olivier Masset-Depasse en Annemarie Busser (Amnesty International).

Let op: entree 8,50 euro / leden Amnesty International betalen 6,50 euro op vertoon van ledenpas Amnesty / reserveren via 0900 – 5 89 46 36 (kassa LUX)

 Global voices is een project van LUX ism het CIDIN van de Radboud Universiteit Nijmegen en lokaalmondiaal. Zie ook www.globaldebat.nl. Global wordt mogelijk gemaakt door de NCDO.

29 maart | aanvang 19:30 uur | VillaLUX | Oranjesingel 42, Nijmegen

Auteur
Vice Versa

Datum:
22 maart 2011
Categorieën: