Fairphone krijgt steun van Rabo Mobiel

Ontwikkeling eerste eerlijke gsm, minder belasting voor het milieu

Utrecht, 17 maart 2011. Rabo Mobiel, de aanbieder van mobiele diensten voor klanten van de Rabobank, geeft actief support aan Fairphone, het Nederlandse initiatief om de eerste eerlijke mobiele telefoon te ontwikkelen. Vandaag maken Fairphone en Rabo Mobiel hun samenwerking bekend. Fairphone is een online community die op een open source manier samenwerkt aan de ontwikkeling van de eerste eerlijke mobiele telefoon, één waar de gehele levenscyclus -van ontwerp, tot grondstoffen, tot fabricage, tot gebruik en tot afval- bijdraagt aan een eerlijkere economie.

Fairphone wil ervoor zorgen dat de productie van mobiele telefoons eerlijker en duurzamer wordt. Middels een online community werkt Fairphone aan een open source project om mooie, geavanceerde én eerlijke mobiele telefoons te ontwikkelen. Rabo Mobiel levert onder andere een bijdrage aan de business case van Fairphone en adviseert over de inrichting van de organisatie. Naomi Bisschop, directeur van Rabo Mobiel: “Het initiatief van Fairphone is een goede stap in de richting van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de keten van mobiele telefonie.”

Rabo Mobiel biedt haar klanten al de mogelijkheid om hun oude mobiel te recyclen. Bisschop: “Wij kunnen aan de gebruikerskant een bijdrage leveren aan een duurzame keten. Mobiele telefoons zijn voor de meeste mensen in Nederland een gebruiksartikel dat om de een á twee jaar vervangen wordt. Zo’n telefoon is vaak nog helemaal niet versleten, de onderdelen kunnen recycled worden, of telefoons worden gereviseerd en krijgen een tweede leven. Hierin werken wij samen met ReCell, een bedrijf dat zich toelegt op het reviseren van mobiele telefoons of het recyclen van de materialen uit de apparaten.” In Nederland ligt naar schatting zo’n 2.000 ton afgedankte gsm’s bij bedrijven en huishoudens. Deze toestellen bevatten samen bijvoorbeeld 261.000 kilo koper (bron: ReCell). Een afgedankte mobiele telefoon is dus nog steeds van waarde. Rabo Mobiel wil het mogelijk maken dat haar klanten een deel van de opbrengst van hun oude mobiele telefoon aan Fairphone schenken.

Bas van Abel, initiatiefnemer FairPhone: “Die eerlijke telefoon komt er hoe dan ook; mede dankzij deze samenwerking kan de consument nu al actief bijdragen aan de ontwikkeling daarvan.” Vandaag, op hun eerste verjaardag, houdt Fairphone een symposium in de Waag te Amsterdam over eerlijke mobiele telefoons. Zo heeft de organisatie in Congo mijnbouwers gesproken die kobalt en koper winnen zonder hun medewerkers uit te buiten. Deze grondstoffen zijn onontbeerlijk voor de productie van mobiele telefoons. De inrichting van coöperaties zou een goede manier kunnen zijn om op een eerlijke manier kobalt en koper te winnen. Rabobank – het moederbedrijf van Rabo Mobiel, kan hieraan veel kennis bijdragen. Rabo Mobiel wordt hierin tevens gesteund door Rabobank Foundation.

Auteur
Krista Russchen

Datum:
18 maart 2011
Categorieën: