De twitterrevolutie: hoe internet de wereld verandert

Twitter, Facebook en YouTube brengen ons het laatste nieuws uit Libië en Bahrein. Dankzij duizenden jonge burgerjournalisten zijn demonstraties online te volgen. Sociale media geven onmondige burgers een stem, zetten dictaturen onder druk en stellen misstanden aan de kaak. Ze brengen ook de wereld dichter bij elkaar. Britse oma’s lezen kinderen in de sloppenwijken van India voor en Afrikaanse boeren krijgen landbouw-advies via skype.

Maar de Iranese demonstranten die in de zomer van 2009 twitterden tegen het regime, zijn stuk voor stuk getraceerd en opgepakt. In China struinen zoekmachines 24 uur per dag het internet af om kritische geluiden in de kiem te smoren. En alle Facebookgebruikers zijn dit jaar genomineerd voor de BigBrother Award vanwege het schenden van privacy van hun eigen vrienden.

De virtuele revolutie verandert in een moordend tempo onze wereld. Wat betekent dit voor de internationale verhoudingen, voor onze maatschappij en ons eigen leven? Brengt de revolutie de ‘global village’ werkelijk dichterbij?

 Met  Geert Lovink van het Institute of Network Cultures, Caroline Figueres van ‘ict-ngo’ IICD en Kiaa Parsa Aalipur van het Iraanse radiostation Zamaneh. Geluidskunstenaar Tom America zorgt voor een muzikaal intermezzo.

Plaatsen reserveren wordt aangeraden en kan viawww.wereldpodium.nu Meer informatie op www.wereldpodium.nu

Dit podium is een productie van Tilburg Debatstad, in samenwerking met het Wereldpodium en het Science Café. Mogelijk gemaakt door NCDO.

Entree: 2 euro

7 april | 20:00u – 22:30 u | Deprez gebouw | Lange Nieuwstraat 172-174 | Tilburg

Auteur
Vice Versa

Datum:
30 maart 2011
Categorieën: