De prijs van vrijheid?

Serie Global

In Nederland achten we vrijheid vanzelfsprekend. We zijn zo vrij dat we mogen sterven wanneer we willen, we mogen drugs gebruiken als we dat willen, we mogen trouwen met wie we willen en we mogen de opleiding doen die we willen, om maar wat te noemen.

Maar in de meeste landen van de wereld is vrijheid niet vanzelfsprekend. Eén zo’n land is Afghanistan. We hebben als Nederland al een militaire missie gestuurd naar Uruzgan en gaan binnenkort weer naar een andere provincie; Kunduz. Een van de doelstellingen van dergelijke missies is om vrede en vrijheid te brengen, maar wat betekent dat voor de militairen die daarheen gaan? Je kunt zeggen dat het hun werk is om te sterven voor het vaderland, maar wat als je sterft voor een land dat niet je vaderland is? Hoe ver ga je voor de vrijheid van een ander?
Om dit thema inzichtelijk te maken een filmdebat over de film A Dutch soldier’s story. In de film een portret van de Nederlandse militair Gerco, die op het punt staat voor zijn tweede missie te vertrekken naar Afghanistan. Na vertoning van de film een debat met o.a. en regisseur Helmut Boeijen.

Sprekers: Gerco van der Veen, Nederlands soldaat geportretteerd in A Dutch soldier’s story en Helmut Boeijen, regisseur van A Dutch soldier’s story

Entree €8,50

Een programma van LUX i.s.m. het CIDIN van de Radboud Universiteit Nijmegen en lokaalmondiaal, mogelijk gemaakt door de NCDO en het V-Fonds.

29 april | aanvang 19:30 uur | LUX Nijmegen, oranjesingel 42 | zaal 6

Auteur
Vice Versa

Datum:
22 maart 2011
Categorieën: