
Amsterdam’s eerste Food Film Festival
New York, Bologna en Londen gingen ons al voor, maar nu heeft ook Amsterdam een eigen Food Film Festival. Het doel? Liefde voor goed eten overbrengen en op deze manier de problemen van ons huidige voedselsysteem aan de kaak stellen. Het festival vond afgelopen 18, 19 en 20 maart plaats. Vice Versa was erbij om zowel het eten als de sfeer te proeven.
Trend
Je kan tegenwoordig de tv niet aanzetten of je zapt langs een van de vele kookprogramma’s. ‘Healthy food’ tentjes en ‘juice bars’ lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten en ook biologische producten hebben een zekere allure gekregen. Opkomende voedselbewegingen lijken hierbij een snel groeiende trend te zijn. Zij zetten zich veelal in voor de bewustwording rondom duurzame voedselsystemen. In lijn met deze trend is het dan ook niet gek dat het eerste Food Film Festival in Amsterdam volle zalen trok.
Youth Food Movement
Het Food Film Festival was een initiatief van de Youth Food Movement (YFM): een netwerk van studenten en jonge professionals zoals boeren, tuinders, koks en wetenschappers die samen de voedselproductie en voedselconsumptie willen veranderen. De YFM is een internationale beweging die is opgericht in 2007 en sinds 2009 ook een Nederlandse vereniging kent. De beweging kan gezien worden als een platform voor kennisuitwisseling en een netwerk voor draagvlakversterking.
De YFM richt zich specifiek op jongeren omdat ze erin geloven dat wanneer jongeren actief geïnformeerd worden en voedsel leren waarderen, het voedselsysteem van de toekomst er wellicht anders uit kan komen te zien. De YFM probeert dan ook jongeren op een leuke manier anders te laten nadenken over voedsel en de keuzes die zij elke dag maken. Naast voedselproductie heeft voedselconsumptie namelijk een grote impact op niet alleen jezelf, maar op de hele wereld. Zo leerde het Food Film Festival ons.
Het menu
We weten steeds minder over ons eten. Wat schuilt er achter onze dagelijkse boodschappen? Hoe wordt ons voedsel geproduceerd? En wat voor een impact heeft ons consumptiepatroon op de rest van de wereld? Om meer inzicht in dit soort vraagstukken te krijgen stonden er tijdens het festival verschillende films, documentaires, debatten en workshops op het menu.
Een van de spraakmakende activiteiten was bijvoorbeeld ‘het grote VLEES debat’. Tijdens dit debat probeerden stakeholders uit de politiek en de wetenschap, kritische consumenten en mensen uit de vleesindustrie naar een balans te zoeken tussen de noodzaak van een ander systeem en de economische realiteit. Het eindoordeel? Minder en kwalitatief beter vlees lijken aanknopingspunten te bieden voor een duurzamere toekomst.
‘Hot topic’
De schaal waarop de mensheid invloed heeft op de natuur is groter dan ooit tevoren. We lijken zelfs eigenhandig de natuur te maken waar we van eten. Maar de mondiale voedselvoorziening heeft een somber toekomstperspectief vanwege een dreigende voedselcrisis. Het is dan ook niet voor niets dat voedselzekerheid een speerpunt van het nieuwe ontwikkelingsbeleid is geworden. Voedsel is direct gekoppeld aan een hele reeks mondiale kwesties zoals globalisering, klimaatverandering, voedselveiligheid, volksgezondheid en dierenwelzijn. Niet zo vreemd dus dat voedsel de laatste tijd zoveel aandacht krijgt.
Het Food Film Festival is druk bezocht en de YFM spreekt van een groot succes. Nu maar hopen dat het ook zijn vruchten afwerpt.