Uitnodiging Cineblend

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft dinsdag 1 maart als thema: Oude beelden – nieuw commentaar. Deel 2: De Dutch Caribbean. Sinds 10 oktober 2010 bestaan de Nederlandse Antillen en Aruba niet meer als zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De eilanden die de Nederlandse Antillen en Aruba vormden, zullen ieder hun eigen weg gaan. Wat blijft is de gemeenschappelijke koloniale geschiedenis. In die gezamenlijke geschiedenis speelt wederzijdse beeldvorming een centrale rol in de relatie tussen het Koninkrijk en haar overzeese gebiedsdelen. Aan de hand van filmfragmenten over Curaçao en gesprekken met de makers gaan we dieper in op die koloniale beeldvorming en de gevolgen daarvan voor de bewoners van de eilanden.Te gast zijn:  

 

    

 

  

Sarah Vos. Zij maakte samen met Sander Snoep de veelbesproken documentaire CURAÇAO. De film duikt onder in de Hollandse gemeenschap op het eiland. CURAÇAO toont het collectief verzwegen verleden van de Nederlandse oud-kolonie en laat op een pijnlijke manier zien hoe dit de hedendaagse Curaçaose samenleving beïnvloedt.

Sharelly Emanuelson. Geboren en getogen op Curaçao en afgestudeerd aan de hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met de film SU SOLO Y PLAYANAN, waarin de invloed van de kolonisatie en het opkomende toerisme voor de Curaçaose identiteit wordt getoond. Ze heeft ook meegewerkt aan de korte speelfilm DE LEGENDE VAN BUCHI FIL.

John Leerdam. Geboren op Curaçao als kind van een Surinaamse vader en een moeder uit Saint Kitts. Theatermaker en voormalig Tweede Kamerlid. Speelde een belangrijke rol in de debatten over de staatkundige herstructurering van de Nederlandse Antillen. Maakte in 1995 de documentaire 30 MEI 1969 (GRITU DI UN PUEBLO) over de opstand bij de Shell raffinaderijen op Curaçao.

Discussieleider is Quinsy Gario. Geboren op Curaçao en opgegroeid op Sint Maarten. Quinsy is theater, film en televisiewetenschapper, performance poet en lid van Poetry Circle NOWHERE, trend analist bij Science of The Time, beeldende kunstenaar en columnist voor het NiNsee (Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis).

Soeterijn Café, Tropentheater
Linnaeusstraat 2 te Amsterdam

17.30-18.00 uur inloop

18.00-19.30 uur diner à € 17,50 inclusief drankje

(reserveren verplicht op 020 – 5688 500 of via theaterkassa@kit.nl)

19.30-22.00 uur programma, toegang gratis, reserveren niet nodig

22.00-23.00 uur borrel

Voor meer informatie: www.savan.nl/cineblend, info@savan.nl, 020 – 5688 520

  

 

 

 

 

  

 

 

 

Auteur
Krista Russchen

Datum:
16 februari 2011
Categorieën: