Nog niet genoeg van het ‘So You Think You Can Help’ debat? Bestel de special

Tijdens de meest cruciale periode voor de ontwikkelingssector sinds jaren was de website van Vice Versa onder het motto So You Think You Can Help? een platform voor belangrijke nieuws-, opinie- en achtergrondartikelen over het nieuwe ontwikkelingsbeleid. In een dubbeldikke speciale editie van Vice Versa heeft de redactie voor u de mooiste artikelen, beste tips en heftigste discussiepunten gecompileerd. Zodat u nog eens rustig van de discussie kunt nagenieten – of u zich er nogmaals door kunt laten opzwepen. Mail naar de redactie om de special te bestellen en betaal slechts de verzendkosten (NB: abonnees krijgen deze special vanzelf op de deurmat).

‘De Kamerbrief is een gezamenlijke wanprestatie van het ambtenarenapparaat’

‘Ontwikkelingshulp werkt slecht imago Afrika in de hand’

‘Met het nieuwe beleid wordt het Nederlandse bedrijfsleven gespekt’

‘Ontwikkeling begint bij marktontwikkeling’

‘Heeft Ben Knapen het WRR-rapport eigenlijk wel gelezen?’

Het zijn slechts enkele uitspraken uit het veelzijdige debat dat de afgelopen weken op de website van Vice Versa gevoerd is over het nieuwe ontwikkelingsbeleid. December was een roerige maand voor de ontwikkelingssector. De Kamerbrief, waarin de contouren van het nieuwe beleid werd geschetst, werd eind november openbaar en vervolgens barstte er een hevig debat uit. In de Tweede Kamer, waar op 16 december over de begroting Buitenlandse Zaken 2011 werd beslist. En niet in de laatste plaats op www.viceversaonline.nl, dat in korte tijd the place to be werd voor iedereen die het ontwikkelingsbeleid nauwgezet wilde volgen.

In januari keerde de rust weer enigszins terug. De stofwolken van de eerste discussies waren neergedaald en de redactie had een helder zicht om uit de veelheid aan reacties een compilatie te maken en deze te verwerken in een speciale uitgave van Vice Versa.

Tips voor Ben Knapen

Wat kunt u in deze dubbeldikke special verwachten? Harry Derksen (ICCO) pleit voor een coherentiebeleid dat gericht is op duurzaamheid en eerlijkheid. De vergruisde handelsbelemmeringen komen voorbij in de vorm van een interview met emeritus hoogleraar Niek Koning (Wageningen Universiteit). De rol van ngo’s vorm het ‘hart’ van de special, met een mooie selectie uit de meest spraakmakende artikelen. Judith Madigan vertelt over BrandOutLoud, een geheel nieuwe manier van ontwikkelingssamenwerking, die gericht is op de eigen marketing en branding van lokale partners.

Verder wordt de rol van het bedrijfsleven belicht. Is ontwikkelingssamenwerking nu een instrument voor de BV Nederland geworden? Richten subsidies voor bedrijven niet alleen maar schade aan? Zijn bedrijven wel zo duurzaam? Wat vindt Nanno Kleiterp, directeur van de Nederlandse investeringsbank FMO? En Manuela Monteiro, directeur van Hivos? U kunt het allemaal lezen in deze bijlage.

Tot slot een exclusief interview met Ben Knapen. Met alle kritische artikelen die er geschreven zijn en pittige opinies die men op de site kwijt wilde, was de redactie goed bewapend om de staatssecretaris aan de tand te voelen over zijn nieuwe beleid.

Als u al abonnee bent, valt deze speciale Vice Versa vanzelf bij u op de deurmat.

Niet-abonnees kunnen de special bestellen (slechts tegen betaling van de verzendkosten). Wilt u op de hoogte blijven? Dan kunt u hier [3] een abonnement nemen op de Vice Versa. Vice Versa belicht het hele jaar door actuele discussies, interessante achtergronden en niet te missen ontwikkelingen in de sector.

Het So You Think You Can Help?-debat is misschien afgesloten, maar het debat over het nieuwe ontwikkelingsbeleid nog lang niet. Met de kabinetsreactie op het WRR-rapport en nog vele  ontwikkelingen die zullen komen, blijft ‘ontwikkelingswerkend’ Nederland op scherp. En Vice Versa ook. Onze website zal voor u dan ook hét discussie- en nieuwsplatform blijven.

So You Think You Can Help? is een gezamenlijk initiatief van Cordaid en Vice Versa.

Wilt u de speciale Vice Versa bestellen? Mail naar de redactie [2]

NB Abonnees krijgen de special automatisch opgestuurd.

Neem hier [3] een abonnement op Vice Versa

Auteur
Vice Versa

Datum:
02 februari 2011
Categorieën: