Directeur Stop Aids Now!: ‘Er gaat niet teveel geld naar aidsbestrijding.’

De organisatie Stop Aids Now! kreeg vorige week maar liefst bijna negen miljoen euro subsidie uit het droomfonds van de Postcodeloterij. Terwijl er overal gekort moet worden binnen de ontwikkelingssamenwerking, lijken de aidsbestrijdingsorganisaties uitgegroeid te zijn tot de absolute lieveling van donoren, donateurs en van de politiek. Zelfs de PVV maakt voor aidsbestrijding een uitzondering. Vice Versa sprak met Louise van Deth, directeur van Stop Aids Now!

Waarom krijgt Stop Aids NOW! van alle kanten geld toegestopt?

‘De 25,5 miljoen aan overheidsbezuinigingen die ongedaan gemaakt is, bevestigt dat aidsbestrijding prioriteit blijft van de Nederlandse overheid. Wij juichen deze beslissing toe. Het gaat hier echter niet om subsidie die naar het Aids Fonds en Stop Aids Now! toegaat. Het gaat hier om de rechtstreekse Nederlandse bijdrage aan internationale aidsbestrijding.

Wij worden vooral gesteund door onze donateurs. Zij nemen 75 procent van het totaal voor hun rekening. We hebben 90.000 vaste donateurs. Dat is een zeer grote vaste degelijke bron van inkomsten.’

Toch is er veel kritiek op de aidslobby die ten koste gaat van minder ‘sexy’ maar zeker zo belangrijke thema’s binnen ontwikkelingssamenwerking.

‘Ik ben het daar niet mee eens. Er gaat niet teveel geld naar aids. Als er niets gebeurt, zullen er rond 2050 jaarlijks 11 miljoen mensen aan aids sterven. Aids dreigde van de agenda’s te raken en we hebben hard gewerkt om dat te voorkomen. De toekenning van het droomfonds door de Postcodeloterij is daarom van groot belang.’

Wat gaat u eigenlijk met dat enorme bedrag doen?

‘In Swaziland gaan STOP AIDS NOW! en Clinton Health Access Initiative op grote schaal mensen op hiv testen en eerder behandelen. Hiermee willen we bewijzen dat de kans op nieuwe hiv-infecties aanzienlijk afneemt. Het is een relatief klein land waar één op de vier inwoners besmet is met het hiv-virus. UNAIDS en de WHO kijken met veel belangstelling naar dit project. Met de 8,8 miljoen kunnen we ervoor zorgen dat we mensen over de drempel trekken om zich op hiv te laten testen. Er rust nog een groot stigma op hiv-infectie. We gaan vooroordelen aanpakken op de plek waar ze voorkomen: op school, op het werk, in het ziekenhuis en in de kerk. Als mensen weten dat aids met medicijnen onder controle blijft, zullen ze zich eerder laten testen ’

Het Global Fund To fight AIDS, tuberculosis and malaria, dat veel geld ontvangt van de Nederlandse overheid is in opspraak vanwege een groot corruptieschandaal. Toch neemt u het op uw website voor dit omstreden fonds op.

‘Het Global Fund is heel proactief in het aanpakken van de geconstateerde corruptie. Recent is een aantal rapporten verschenen waaruit blijkt dat bij missstanden de financiering meteen werd stopgezet. Het is goed dat het Global Fund zelf een mechanisme heeft ontwikkeld om snel te handelen. Daar sta ik helemaal achter. Zelf hebben wij goede monitoringsystemen en gelukkig geen ervaring met dergelijke praktijken.’

Auteur
Marieke Remmen

Datum:
16 februari 2011
Categorieën: