Arts in en van de wereld

De schrijvende arts Steven van de Vijver werkte als tropenarts in de Democratische Republiek Congo. Hierover schreef hij het veelgeprezen boek ‘Afrika is besmettelijk.’ Momenteel timmert hij aan de weg als huisarts in een multiculturele wijk in Amsterdam. Twee jaar lang schreef hij columns over zijn ervaringen in het boek ‘Is dat normaal dokter?’ Verder mengt van de Vijver zich regelmatig in de discussie over gezondheidszorg en wil hij in 2011 beginnen aan een promotieonderzoek naar hart- en vaatziekten in de sloppenwijken van Nairobi.  Wat drijft deze multiculturele arts?

Enig idee waarom jouw columns zo’n succes zijn?
´Het is een interessante invalshoek om van een huisarts te horen wat er speelt. De arts komt op plaatsen waar niet iedereen komt en heeft contact met mensen waar een ander misschien geen contact mee heeft. Ook praat niet iedereen graag met onbekenden over zijn ziekte. De arts ondervindt welke problemen, angsten en emoties mensen bezig houden. De columns zijn eigenlijk een afspiegeling van wat er onder de mensen leeft. En dat maakt het interessant!´

Mis je de tropen?
´Ja, dat mis ik zeker. Ik mis de tropen als arts, dus het medische vlak, maar  ik mis ook het persoonlijke vlak. Zoveel intensiviteit en dynamiek in het leven daar!´

Wat vind je van de Nederlandse OS-discussie?
´Je moet kritisch kijken naar bepaalde kanten van de Nederlandse OS-sector. We waren als Nederland altijd een begrip wat betreft ontwikkelingshulp, maar door de bezuinigingen wordt dat minder. We waren altijd het land waar andere landen jaloers op waren en het was absoluut een visitekaartje. Daarnaast was het ook een aanplakbiljet voor  Nederlandse bedrijven. We moeten ons goed realiseren wat we kwijtraken wanneer we bezuinigen. Dat er veel geld naar bijvoorbeeld HIV gaat en niet naar andere ziektes, vind ik overigens niet vreemd. Ontwikkelingshulp is nu eenmaal een populistisch begrip in de politiek en dan wordt niet altijd ingezet wat nodig is.´

Hoe was de omschakeling terug als arts in Nederland?
´Daar was ik van tevoren wel bang voor. Je moet op een ander niveau beslissingen nemen. Je staat in de tropen bijvoorbeeld voor de beslissing een been amputeren of niet, terwijl je hier moet beslissen of je wel of geen zalfje gaat voorschrijven. Maar de mens blijft even fascinerend en dat is ook de reden dat ik voor het vak ‘huisarts’ heb gekozen. Als arts heb je in zowel Afrika als in Nederland te maken met de interactie tussen mens en gezondheid en dit samenspel maakt het vak heel erg bijzonder.´

Wat is jouw drijfveer?
´Er is op het moment een mondiale gezondheidsepidemie gaande. Dit zijn de chronisch zieken in stedelijke gebieden, denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten. Daar is op het moment nog veel te weinig aandacht voor en mijn doel is om deze problematiek aan de kaak te stellen. Dat is momenteel mijn belangrijkste stimulans.´

‘Is dat normaal dokter?’
Steven van de Vijver
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 978 90 388 9396 9
Prijs €15,-

Auteur
Krista Russchen

Datum:
07 februari 2011