Humanity House: Het debat dat u niet wilt voeren

De film
Documentairemaker Peter Tetteroo werkt aan ‘The movie you don’t want to see’. Een film die ons, de Westerse maatschappij, een spiegel voorhoudt en de vraag stelt hoe solidair we eigenlijk zijn met de rest van de wereld. Hoe kan het dat de gemiddelde burger in het Westen geen moeite heeft met het feit dat miljoenen Afrikanen jaarlijks een onnodige dood sterven? Waarom wordt geen serieus werk gemaakt van eerlijke handelsverhoudingen? Waarom is er geen enkele westerse regeringsleider die daar stelling tegen inneemt?

Het debat
Veel hulporganisaties profileren zich vooral op het gebied van noodhulp. Het publiek reageert veel sneller op een noodsituatie dan op structurele problemen. Je geeft honderd euro voor Haïti en bent daarna enigszins gerust gesteld: “Ik heb mijn best gedaan”. Gevolg is dat je veel minder de urgentie voelt om iets aan structurele problemen te doen. Eerlijke handel en fatsoenlijk zakendoen blijven daarmee abstracties. Terwijl op dat gebied veel te winnen valt.

Peter Tetteroo stelt dat de aandacht voor noodhulp de aandacht voor duurzame ontwikkeling in de weg staat. Moeten hulporganisaties de bakens verzetten? Of zijn ze bezig korte termijn succesjes na te jagen?

Debattenreeks
Het debat in Humanity House is onderdeel van een reeks debatten rond The Movie You Don’t Want to See. Thema’s zijn: ontwikkelingssamenwerking, media en bedrijfsleven. Debatten vonden eerder plaats bij het Instituut voor Beeld en Geluid, The Dialogues House bij ABN AMRO, de Universiteit van Amsterdam en de Fontys
Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. De debatten zijn een opmaat naar de premiere van The Movie You Don’t Want to See later in het voorjaar.

Aanmelden
Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar aanmelden@humanityhouse.org (o.v.v. Debat Tetteroo 13 januari) of te bellen met 070 – 3100050. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Humanity House.

Kijk voor meer informatie over het project van Peter Tetteroo op www.conscienceproject.com.

Auteur
Henriette de Wit

Datum:
07 januari 2011
Categorieën: