Staatssecretaris Knapen ontvangt tips uit de Filipijnen, Ghana, Bosnië, Swaziland en Ghana

De discussie over het nieuwe ontwikkelingsbeleid van Nederland wordt niet alleen gevoerd binnen de grenzen. Jongeren vanVoice Over 2015, een netwerk van mensen uit ontwikkelingslanden, volgden het debat in Nederland en gaven hun Gouden Tip aan Ben Knapen.

Reine Kathryn Rala (Filipijnen)

Reine Kathryn Rala uit de Filipijnen zegt over de te kiezen thema’s:

‘I think it would be worthwhile to focus Dutch Aid on imparting knowledge and experience where the Netherlands is good at as, example in water engineering. However, other sectors as basic education and health care is very important as well to address in poorest regions of the world and should not be taken for granted as we are talking as well of the plight of the next generation of workforce.’

Over investeringen in de private sector zegt ze dat dit moet gebeuren binnen publiek-private partnerschappen en een ‘enabling environment’:

‘I believe that nurturing economic development by making the private sector perform its part is a good strategy. But stimulating such part of the economy must be done in partnership with the government (public and private partnership). The private sector especially the small and medium enterprise neutralizes the source of wealth of a nation and not focus only on a few tycoon entrepreneurs. Improving living conditions of the poorest through provision of jobs by SMEs through private and public partnership can be sustainable in the future if the government provides an enabling environment for such type of economic partnerships.’

Kritisch is ze vooral over het vooropstellen van het Nederlandse eigenbelang:

‘I commend Dutch honesty but it’s just brutally frank. It’s like saying, “I will help you, I will give you money to soothe your pain, but you have to give me something in return that is commensurate to the money I gave you”. Shouldn’t be choosing to help poorer countries in attaining their maximum capability be unconditional?’

Amer Leko (Bosnië-Herzegovina)

Amer Leko uit Bosnië-Herzegovina denkt dat er een drastische re-organisatie nodig is in de Nederlandse NGO-sector om ervoor te zorgen dat het geld terecht komt bij de mensen voor wie het bestemd is.

Verder verbindt hij het thema economische groei met onderwijs en gezondheidszorg en maakt het punt dat het een niet zonder het ander kan: ‘Even though the education is not a priority anymore to the Dutch government, one cannot be indifferent. What is the point to do a business if the Dutch companies are afraid to come to the developing country being afraid to get some disease? What is the point of having the best water management experts in the world if there is no educated people to continue and to maintain waters as it was planned?’

Thomas Baganineza  (Swaziland)

Thomas Baganineze lijkt het vertrouwen in de goede bedoelingen van de Nederlandse regering verloren te hebben. Nederland kiest voor de globalisering en voor eigenbelang, niet voor de belangen van mensen in de Derde Wereld. ‘And reading between the lines, the new Dutch policy of International Development Cooperation is not necessarily in the interest of poor nations being given that there is no assistance in Education and Health Care which is the key to any nation. To put it blunt, one can say that the new Dutch Policy says no to assisting the poor nations.’

Prince (Ghana)

Prince uit Ghana waarschuwt juist dat het snijden in hulpuitgaves uiteindelijk niet goed zal zijn voor het Nederlands belang, omdat Nederland een land is dat sterk afhankelijk is van handel en daardoor ontwikkelingslanden nodig heeft. ‘Cutting down or stopping aid to developing countries would also not be the best political point since if the developing countries still remain poor, it would have bearing on the economy of Netherlands and other developed Nations.Therefore, Mr. Knapen should direct his policy towards building solid ties with the international community and enhance development cooperation.’

Lees hier de volledige tips.

Voice Over is een initiatief van het NCDO. Het is een netwerk van mensen uit ontwikkelingslanden die met hun meningen en ervaringen uit het Zuiden, bijdragen aan het Nederlandse debat over ontwikkelingssamenwerking. Lees hier meer.

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
28 december 2010