Open brief aan SNV-directeur Dirk Elsen 2

Terwijl het parlement zich boog over pijnlijke bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, en er actie gevoerd werd tegen deze bezuinigingen, organiseerde SNV gisteravond een chique VIP diner voor 60 mensen in het 5-sterren Royal Windsor Hotel in Brussel. Reden voor Marc Broere om een tweede open brief te schrijven aan SNV-directeur Dirk Elsen.

Beste Dirk,

Nadat ik je enige tijd geleden al een eerste brief heb gestuurd, kreeg ik gisteren opeens de behoefte om je een nieuwe te sturen.

Zoals je denk ik wel weet was gisteren een belangrijke dag voor de toekomst van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Binnen in de Tweede Kamer bogen parlementariërs zich over de Basisbrief die staatssecretaris Ben Knapen op 26 november had rondgestuurd. Ze werden voor moeilijke dilemma’s gesteld. Want als je de bezuinigingen op HIV/Aids zou terugdraaien, moet dat geld bij andere posten op de begroting worden weggehaald. En hoe weeg je nu of bijvoorbeeld gender of noodhulp belangrijker is? Buiten het Kamergebouw werd actie gevoerd door een gelegenheidscoalitie van ontwikkelingsorganisaties die onder het motto GenoegisGenoeg in protest waren gekomen tegen de geplande bezuinigingen.

Jij had wel andere dingen aan je hoofd. Je hebt gisteren een VIP diner voor 60 personen georganiseerd in het 5-sterren Royal Windsor Hotel in Brussel. Dit in het kader van de European Development Days aldaar. Het eten zal vast lekker zijn geweest, want volgens de website van het hotel wordt hun restaurant beschouwd als een van de beste van Brussel. En in België weten ze beter wat goede restaurants zijn dan in Nederland. Tot de gasten die je had uitgenodigd behoorde onder andere de president van Tanzania heb ik vernomen. Ik ben benieuwd of hij gekomen is en of hij jou bijvoorbeeld nog heeft gewezen op het probleem van de zogeheten sitting allowances in zijn land.

In de nieuwe Vice Versa kun je lezen hoe Tanzania ontwricht wordt door deze toelages die ontwikkelingsorganisaties betalen aan burgers en ambtenaren om workshops over capaciteitsopbouw bij te wonen. Door het bijwonen van enkele workshops per maand kunnen ze zo gemakkelijk hun salaris verdubbelen of verdrievoudigen.  Vanwege de hoge vergoedingen die Tanzaniaanse ambtenaren kunnen claimen is er meer interesse ontstaan in het bijwonen van capaciteitsopbouwactiviteiten dan in het verlenen van kwalitatief hoogwaardige diensten aan de bevolking. Daar zit die president van Tanzania maar mooi mee opgescheept. Ik kan me goed voorstellen dat hij van zo’n diner gebruik maakt om organisaties als SNV op hun verantwoordelijkheid in deze netelige kwestie te wijzen.

Maar ook zonder de president van Tanzania zal het vast een aangenaam diner zijn geweest.

Toch, beste Dirk, heeft het diner iets wrangs. Op maandag 29 november heb jij zoals het een goed directeur betaamt, een toespraak gehouden voor alle hoofdkantoormedewerkers van SNV. Daarin heb je gezegd dat SNV waarschijnlijk gevraagd zal worden om 15 miljoen euro te bezuinigen in 2011 en waarschijnlijk nog meer in 2012. Ook heb je afgekondigd dat het bescheiden kerstfeestje voor je personeel op het hoofdkantoor (een beetje discodansen met wat bescheiden hapjes in de grote vergaderkamer van SNV) geen ‘danselement’ mocht bevatten omdat er rekening moest worden gehouden met de slechte tijden die komen gaan, én om rekening te houden met diegenen die de gevolgen gaan voelen in verband met de subsidiekorting. Wat een medeleven Dirk!

Ik heb begrepen dat jouw personeel vond dat jij en de andere directieleden van SNV zich dan ook maar moesten matigen in Brussel. Een verstandige en logische opmerking lijkt me, en een duidelijk hint die echter aan dovemansoren was gericht.  En die dovenmansoren beginnen je zo langzamerhand behoorlijk in de weg te zitten Dirk. Een belangrijk aspect aan ontwikkelingswerk is dat je moet kunnen luisteren en goede voelsprieten moet hebben voor de dynamiek om je heen. Mensen die jarenlang in het veld hebben gezeten, kunnen je dat vertellen. En juist SNV beschikt over zoveel mensen die op dit vlak altijd hebben uitgeblonken.

Maar dat luisteren en gevoel hebben voor de dynamiek om je heen is iets waar het bij jou aan lijkt te schorten. Het dure diner in Brussel, op de dag dat er over pijnlijke bezuinigingen op de hulp werd gesproken, is daar een voorbeeld van en getuigt van –om maar even in culinaire sferen te blijven- slechte smaak. En jouw consequente weigering om je eigen salaris te matigen en te brengen onder de DG-norm van 124.000 euro per jaar is daar een ander voorbeeld van. Dan heb je echt niet door Dirk hoezeer SNV, een organisatie met een geschiedenis en uitstekende reputatie op het gebied van ontwikkelingswerk, nu echt in het nauw is gedreven door jouw koppige gedrag.

Op 1 december is in de Tweede Kamer zelfs gesproken over een gang naar de rechter als jij en een paar anderen niet iets aan dat salaris gaan doen. Het woord ‘strafkorting’ wordt zelfs gebruikt, bovenop die 15 miljoen euro die jullie kennelijk toch al boven het hoofd hangt. Dirk, je vraagt je personeel om niet te gaan dansen uit piëteit voor de degenen die het slachtoffer worden van de bezuinigingen. Mag een ieder jou dan óók aanspreken op jouw verantwoordelijkheid? Door jouw weigering dreigt een strafkorting waardoor SNV straks misschien nog wel miljoenen meer moet gaan bezuinigen, geld dat niet meer geïnvesteerd kan worden in armoedebestrijding.

En inmiddels heb ik net gelezen dat een motie van VVD-kamerlid Klaas Dijkhoff op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen. Hij stelt voor dat directeuren die weigeren zich neer te leggen bij de DG-norm per direct salaris moeten inleveren, of anders geen subsidie meer zullen krijgen. ‘Die paar koppige ezels die het voor de rest verpesten en het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking verder ondergraven, moeten nu ook door de bocht. Het is buigen of barsten voor hen’, stelt Dijkhoff vandaag. En ik ben het met hem eens.

Dan nog even over het etentje van gisteren. Ik zou het op prijs stellen dat je ons in het kader van transparantie een kopie van de rekening toestuurt. En wat werd er eigenlijk geschonken?

Schenkt het 5 sterren Royal Windsor Hotel wijntjes tegen Hema prijsjes? We nemen aan dat de heren en dames niet alleen een spaatje rood dronken.

Beste Dirk, misschien was dat dansen met het personeel juist wel een heel goed idee geweest om het geknakte moraal binnen je organisatie weer wat op te vijzelen.

Hartelijke groeten

Marc Broere

Hoordredacteur Vice Versa

Lees ook:

23 september 2010: Open brief aan SNV-directeur Dirk Elsen

1 oktober 2010: SNV directeur reageert op open brief over salaris

6 oktober 2010: Geen openheid SNV over directiesalarissen  

1 december 2010: Denk mee met Ellen: Aristoteles en directiesalarissen

1 december 2010: Knapen dreigt SNV en KIT met gang naar de rechter

Auteur
Marc Broere

Datum:
07 december 2010