IS LIVE 1 en 2 gemist? Luister de talkshows nu terug!

Tweede Kamer woordvoerders Ontwikkelingssamenwerking, directeuren van NGOs, Peter Lieshout van de WRR, criticus, OS-deskundigen en oud politici waren te gast bij de talkshows. Vanuit verschillende invalshoeken werd er tijdens IS LIVE 1 en 2 naar de huidige gebeurtenissen in de sector van ontwikkelingssamenwerking (OS) gekeken. Hoe moet de sector en armoedebestrijding  worden vormgegeven? Voor diegene die de talkshows hebben gemist zijn de  geluidsfragmenten hier online te beluisteren.

IS LIVE 1

Peter van Lieshout (WRR) , Sjoera Dikkers(PvdA) en Klaas Dijkhoff (VVD) gaven  tijdens de talkshow IS LIVE 1 hun visie op de toekomst van het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid.

Natuurlijk ging het gisteravond over de uitgelekte Kamerbrief van staatssecretaris Ben Knapen aan NRC Handelsblad. ‘Hulp in het belang van het Nederlandse bedrijfsleven’ stond als kop boven het artikel. Aan Peter van Lieshout, auteur van het veelbesproken WRR-rapport waarop het nieuwe Nederlandse beleid gebaseerd gaat worden, het verzoek om hier zijn visie op te geven.  Is het niet twintig jaar terug in de tijd als we uitgaan van de aanbodgestuurde hulp via bedrijven? Van Lieshout: ‘Ja, zelfs meer dan twintig jaar terug.’  In de brief staat ook dat het aantal landen wordt teruggebracht. Dat lijkt meer aan te sluiten bij het WRR-advies. ‘Ja, maar dan moet in de landen goed gekeken wat er nodig is en waar Nederland goed in is.’

Luister het verdere verloop van het IS LIVE 1 debat nu terug!

IS LIVE 2: ‘Rechts ontwikkelingsbeleid hoe doe je dat?’

In het LUX te Nijmegen stond dinsdag 7 december ‘rechts ontwikkelingsbeleid’ centraal. Het nieuwe beleid zoals gepresenteerd in de Kamerbrief van Ben Knapen werd onder de loep genomen en overwegend hartelijk ontvangen.

Bij dit IS LIVE debat waren opnieuw niet de minsten aanwezig om te praten over de actuele omslag naar ‘rechts ontwikkelingsbeleid’. Criticaster, columnist, publicist, historicus en oud- VVD woordvoerder voor ontwikkelingssamenwerking, Arend-Jan Boekestijn, was terug van weg geweest. Naast hem nam schrijfster van onder andere ‘De Crisiskaravaan’, Linda Polman, plaats, evenals de directeur van de NGO Woord en Daad, Jan Lock. Tot slot was er ook ‘the middleman’: Han de Groot van het meer onbekende UTZCertified. Kritische vragen werden gesteld door Lau Schulpen, docent/onderzoeker bij CIDIN en de gespreksleider van de avond. Een felle discussie tussen de overwegend gelijkgestemde kandidaten kwam er niet deze avond niet.

IS LIVE 2 kun je  hier beluisteren!