Vooral bezuinigingen op onderwijs en gezondheidszorg

Grotere nadruk op water en landbouw, een centrale rol voor het bedrijfsleven en minder naar geld onderwijs en gezondheidszorg. Dit zijn volgens het NRC Handelsblad de belangrijkste punten uit de Kamerbrief van staatssecretaris Ben Knapen die hij morgen aan de Tweede Kamer stuurt.

Zoals verwacht, wordt het hulpbudget teruggebracht van 0, 8 naar 0,7 % van het bruto binnenlands product. Alle categorieën binnen het ontwikkelingssamenwerkingbudget gaan eraan geloven: de bezuinigingen worden evenredig verdeeld over de subsidies aan particuliere hulporganisaties, donaties aan internationale organisaties en de bilaterale hulpprogramma’s.

Ben Knapen lijkt de belangrijkste aanbevelingen van het WRR rapport op te volgen. Zo zal het aantal landen waaraan hulp wordt gegeven teruggaan van 36 naar hoogstens 16 landen. Het is nog niet bekend om welke landen het gaat. Ook zullen de hulpuitgaven voor onderwijs en gezondheidszorg drastisch terug worden gebracht. Water- en landbouwprogramma’s zullen juist centraal komen te staan.

Verder wil Knapen de begrotingssteun aan ontwikkelingslanden verminderen.

Farah Karimi, directeur van OxfamNovib, zegt in een eerste reactie dat het kabinet bezuinigt zonder een visie op ontwikkelingshulp uitgewerkt te hebben.

Morgen wordt de Kamerbrief officieel bekend gemaakt en in het kabinet besproken.

Lees het hele artikel op de website van het NRC.

Foto: Jurgen Huiskens

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
25 november 2010