Sector komt in beweging

De ontwikkelingssector komt in actie. Verschillende organisaties hebben de handen ineen geslagen en beraden zich onder andere op acties tegen de kamerbrief van staatssecretaris Ben Knapen.

Tijdens een debat van de Evert Vermeer Stichting op 10 november riepen Ewout Irrgang (SP), Sjoera Dikkers (PvdA) en Peter Heintze (Evert Vermeer Stichting) ontwikkelingsorganisaties op om de barricades op te gaan en ‘eens hard aan de bel’ te gaan trekken. Ondertussen werd er ook bij ICCO gemopperd op de werkvloer om in actie te komen. Verschillende initiatieven werden samengetrokken en enkele dagen geleden kwamen vertegenwoordigers van onder andere OxfamNovib, ICCO, Partos, Evert Vermeer Stichting en het World Population Fund bij elkaar om verdere plannen te bespreken. Daarnaast is ook de EEN-campagne bij het initiatief betrokken.

Er wordt nu gekeken of er een stuurgroep kan worden geformeerd. De logistiek van het initiatief komt naar verwachting bij OxfamNovib te liggen dat een ruimte ter beschikking heeft gesteld. Over de centrale boodschap van het initiatief wordt nog druk overlegd.  Wordt het een brede campagne over de rol van Nederland in de wereld? Of zal het toch vooral gaan over nog meer bezuinigingen op het maatschappelijk middenveld, waarbij de organisaties het risico lopen dat ze beschuldigd worden voor het opkomen van hun eigen institutionele belangen.

De verwachting is dat het initiatief de komende dagen officieel bekend zal  worden gemaakt.

Auteur
Marc Broere

Datum:
25 november 2010