Oproep: discussieer mee over het nieuwe ontwikkelingsbeleid

Vandaag gaan we de tweede week in van So you think you can help. Wat kunnen we deze week allemaal verwachten? Maar vooral is dit een oproep: doe mee aan het debat!

Vrijdag was het dan eindelijk zover: staatssecretaris Ben Knapen stuurde zijn brief aan de Tweede Kamer waarin de contouren van zijn nieuwe beleid opdoemen. Over de inhoud van de brief heeft u al uitgebreid kunnen lezen op deze site. Ook begint de discussie nu goed op gang te komen. Op deze site, maar ook elders broeit het en wordt er gepraat over acties en andere initiatieven. En wordt er –en dat is het belangrijkste- ook concrete input gegeven op de plannen.

Opvallend was natuurlijk het korten op gezondheidszorg en onderwijs. Wie het WRR-rapport ‘Minder pretentie, meer ambitie’ heeft gelezen, dat uitgangspunt voor het ontwikkelingsbeleid van dit nieuwe kabinet is, was hier natuurlijk weinig verrast door. Want dat rapport pleit voor een verschuiving van sociale sectoren naar economische ontwikkeling.

Not amused

Vanuit de hoek van vooral gezondheidszorgorganisaties zijn er protesten. Stop Aids Now is not amused omdat er fors bezuinigd gaat worden op aidsbestrijding in het Nederlands beleid. Hier kan ik zelf overigens wel mee leven. Want zijn er niet al zoveel aidsorganisaties actief? Dit was trouwens ook de strekking van een reactie van Susanne Peters op deze site. Interessant vond ik ook de reactie van Betteke de Gaay Fortman, directeur van de Karuna Foundations. Deze stichting, opgericht door een vermogende ondernemer uit Arnhem, ondersteunt gezondheidszorgprojecten in Nepal. De Gaay Fortman schrijft vanuit Nepal, waar ze op projectbezoek is, dat gezondheidszorg en zelfredzaamheid (een van de buzzwoorden van de WRR en het nieuwe kabinet) uitstekend samen gaan. ‘Onderwijs en gezondheidszorg zijn voorwaarden voor zelfredzaamheid en zelfontwikkeling en daarmee voor economische ontwikkeling. Zolang er miljoenen mensen zijn die verstoken zijn van fundamentele rechten zoals de toegang tot goed onderwijs en zorg, moet Nederland blijven inzetten op deze gebieden. Daarbij zijn er binnen deze aandachtsgebieden hele goede voorbeelden van programma’s die essentieel bijdragen aan zelfredzaamheid van de lokale bevolking. Denk aan ‘community-based health insurance’

Tijd voor reacties

Ik hoop dat Susanne en Betteke zich met de discussie zullen blijven bezighouden, net als alle anderen die zich op de site van Vice Versa hebben gemeld. En dat is ook de teneur van dit stuk. We willen de komende week het debat nog verder naar een hoger niveau tillen. De teerling is geworpen met de Kamerbrief. Nu is het tijd voor de reacties, van voorstanders en van tegenstanders.

De redactie staat klaar om vanaf vanochtend bijvoorbeeld te gaan bellen met politici. Wat vinden zij van de Kamerbrief? Welke schriftelijke amendementen gaan ze deze week indienen en hoe bereiden ze zich voor op de cruciale Kamerdebatten die in aantocht zijn? Verder bellen we ook andere betrokken. Straks leest u bijvoorbeeld de reactie van Sylvia Borren, voorzitter van de EEN campagne. Ook staat voor vanmiddag een belafspraak met OxfamNovib- directeur Farah Karimi op het programma. Ook de directeuren van Terre des Hommes en Plan Nederland, twee organisaties die veel met onderwijs en gezondheidszorg doen, kunnen telefoontjes van ons verwachten. En later deze week gaan we natuurlijk ook praten met deskundigen op het gebied van de thema’s waar Nederland wél mee verder gaat.

Maar bovenal roepen we u op om uw stem te laten horen. Kom met reacties en help mee aan het schrijven van het schaduwadvies voor Ben Knapen. We gebruiken uw input voor het schaduwadvies en voor een speciale bijlage van Vice Versa die begin februari verschijnt over het nieuwe Nederlandse beleid.  Reageer direct op de site of stuur uw voorstellen of opiniestukken aan de redactie.

De discussie is begonnen!

Auteur
Marc Broere

Datum:
29 november 2010