Op weg naar de VN in New York!

Dirk Janssen (20) werd onlangs gekozen tot de nieuwe VN-jongerenvertegenwoordiger van Nederland. Afgelopen week was hij in New York om zichzelf te presenteren en de VN te bezoeken. Speciaal voor Vice Versa doet hij verslag.

Na vijf weken intensief campagne voeren en een succesvolle verkiezing op het UN Me Festival in Den Haag, zat ik samen met, Elsa van de Loo, die ik opvolg als VN-jongerenvertegenwoordiger, in het vliegtuig richting New York. Het kennismakingsbezoek is de start van de twee jaar dat ik me inzet om jongeren te laten mee beslissen bij de VN en om de VN en internationale samenwerking dichter bij Nederlandse jongeren te brengen.

Het kennismakingsbezoek was zo ingedeeld om in één week zo veel mogelijk mensen van VN-organen, NGO’s en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland naar de VN te ontmoeten. Ik was vooral nieuwsgierig hoe besluiten bij de VN in de praktijk worden genomen, wat de mensen drijft om er te werken en waar ik precies als VN- jongerenvertegenwoordiger een verschil kan maken.

Inzicht en inspiratie

De week begon met het ontmoeten van de Permanente Vertegenwoordiger van de Nederlandse missie, Herman Schaper, en het bijwonen van de stafbijeenkomst. Gedurende de week ontdekte ik steeds meer hoe Nederland te werk gaat binnen de VN en kreeg ik inzicht in hoe onderhandelingen plaatsvinden. Goed om te zien dat Nederland voorop loopt bij zaken als vrouwenrechten, water en HIV/AIDS! Maar de realiteit – dat het moeilijk is consensus te bereiken tussen 192 lidstaten – werd ook al snel duidelijk.

Bij de VN-organen en organisaties sprak ik onder andere WFP, UNICEF, United Nations Programme on Youth en de door Prins Willem-Alexander geleide adviescommissie op het gebied van water en sanitatie genaamd UNSBAB.  Theorie werd praktijk en voltrok zich voor mijn eigen ogen. Spannend, interessant en leerzaam tegelijk! Het viel me op dat de VN gedreven mensen heeft, maar ook kampt met personele onderbezetting voor haar taken en zorgen over toekomstige financiering. Bovenal is de VN niet een groot apparaat dat toch wel werkt, maar echt mensenwerk met al haar krachten en tekortkomingen. Mooi! Want dat betekent dat je er invloed op uit kan oefenen!

Dat werd me ook duidelijk toen ik sprak met de Speciale Vertegenwoordiger op het gebied van Child Protection, Marta Santa Pais. Ze was geweldig gedreven en vriendelijk, maar tegelijkertijd bezorgd dat er niet genoeg aandacht ging naar geweld tegen kinderen. Ze inspireerde ons door aan te geven hoeveel verschil wordt gemaakt door taboes aan de kaak te stellen en netwerken te mobiliseren.

Kansen grijpen

Nu was het de beurt aan ons om kansen te grijpen. Kennismaken is mooi, maar stappen zetten voor plannen nog beter. Dat wilde ik voornamelijk doen rondom het doel dat ik mezelf als VN jongerenvertegenwoordiger in New York heb gesteld: het krijgen van meer jongeren- vertegenwoordigers uit ontwikkelingslanden. In 2009 kwamen maar 10 van de 25 jongerenvertegenwoordigers uit een ontwikkelingsland.  Wat dat betekent? Het betekent dat er wel over jongeren in ontwikkelingslanden gepraat wordt, maar dat zij zelf hevig ondervertegenwoordigd zijn. Ik vind dat onhandig, onjuist en onacceptabel. Daarom wil ik me daar hard voor inzetten. Gelukkig ontmoetten we het United Nations Programme on Youth, de World Federation on United Nations Associations en de Alliance of Civilizations die zich hier ook voor willen inzetten en konden we dus al praten hoe we dat in de toekomst wilden aanpakken!

Daarnaast zie ik het ook als erg belangrijk dat jongeren niet alleen aanwezig zijn bij de besluitvorming bij de VN, maar zich ook actief opstellen om zo veel mogelijk input te kunnen geven. En gelukkig ontdekten we zo’n mogelijkheid: de Speciale Vertegenwoordiger over Kinderen in Gewapend Geweld zet zich in voor de universele ratificatie van een optioneel protocol over kindsoldaten. Dat lijkt een mooie zaak om voor te lobbyen!

Enthousiast aan het werk

Na 5 dagen, 31 afspraken, vele informele onderhandelingen en aantal plenaire sessies,  een korte blik op zowel Ban Ki-Moon als Central Park en een hoofd vol inspiratie,  was de week een succes. Ik heb ongelofelijk veel zin om de komende 2 jaar aan de slag te gaan. Om jongeren te enthousiasmeren, op te staan en mee te doen aan internationale samenwerking. Om me binnen Nederland met name rondom water en sanitatie, voedsel en landbouw, en kennis over ontwikkelingsvraagstukken bezig te houden, omdat deze zo belangrijk zijn voor jongeren wereldwijd. En om te doen wat Samah , de Australische VN-jongerenvertegenwoordiger, tegen me zei: ‘Use your role as youth representative to bring the voices of youth to the UN’.  Het zijn de stemmen die je weinig hoort bij de VN en daarom extra hard nodig zijn!

Voor meer informatie over Dirk Janssen en zijn plannen als VN jongerenvertegenwoordiger, bezoek www.gajijvoor.nl

Auteur
Vice Versa

Datum:
13 november 2010
Categorieën: