#MFS2 trending op twitter

Het was gisteren een drukke #MFS2-dag op twitter, want ook de twitteraars hielden de berichtgeving over de toekenning van overheidssubisidies aan ontwikkelingsorganisaties nauwlettend bij.

De eerste tweets verschenen in de ochtend en duidden er al op dat verschillende organisaties in spanning uitkeken naar de uitslag. Die spanning liep op door het nieuws dat er mogelijk drie of vier organisaties zouden afvallen en na het middaguur barstte het tweetgeweld pas echt los. Gijsjan Brouwer, werkzaam bij Cordaid, twitterde om 15.00 uur: ‘Ik heb sowieso nog een uur een baan… #glashalfvol #mfs2′

Tegen vier uur keken veel twitteraars vol ongeduld naar de website van Vice Versa, waar aangekondigd was dat na 4 uur het nieuws bekend zou worden gemaakt. Het werd 5 uur, maar toen stroomden de tweets met nieuws al binnen. De eerste organisatie was SOMO, die twitterde dat de Fair, Green and Global Alliantie 58% van het door hun aangevraagde bedrag kreeg. Piet van Ommeren van ICCO was de volgende (‘WASH-coalitie goedgekeurd’), waarna de Freedom of Fear-alliantie aankondigde dat zij een goede score had behaald. De andere allianties volgden een voor een.

Twitteren tot in de kroeg

Even later brak het gejuich bij de 1% Club uit, terwijl de medewerkers van Oxfam Novib (de penvoerder van de Impact-alliantie, waar de 1% Club deel van uitmaakt) nog in spanning wachtten op de bekendmaking door de directie (rond 17.00 uur). De tweets vanuit de 1% Club zouden de rest van de avond (tot in de kroeg) #MFS2 op twitter domineren.

Verder werden de berichten van de Vice Versa-redactie flink geretweet en het overzicht van de toegekende financiering was een veel doorgestuurd document. Op dinsdagochtend volgden de reacties van twitteraars op het nieuws. Opvallend is dat de klachten van de grote, traditionele ontwikkelingsorganisaties (met uitzondering van Cordaid) op weinig bijval konden rekenen. Toch lijken de groten wel recht tot klagen te hebben: zij moeten immers het hardst bezuinigen, terwijl het vooral de kleine ontwikkelingsorganisaties zijn die van deze subsidieronde het meest profiteren.