Het Fair Career Event: dé beurs voor duurzame banen. Maar dan zonder banen.

Afgelopen donderdag en vrijdag vond het Fair Career Event plaats. Verschillende bedrijven en NGO’s die zich i nzetten voor een eerlijke, duurzame wereld, presenteerden zich daar en gingen in gesprek met starters. Een prima georganiseerde dag, maar met een kleine bijkomstigheid: er zijn geen banen.

Achter de stands van Randstad, Tempo Team, Red Bull en de Lidl, is een plekje gereserveerd voor het ‘Fair Career’ Event: dé banenmarkt voor idealistisch Nederland. Een eilandje op zichzelf te midden van al het meer ‘commerciële geweld’ van de rest van de beurs, met een eigen kantine (met fairfood natuurlijk), zitruimte en zelfs een speciale CV check voor een duurzame CV.

Hoge hakken

Het vooroordeel dat de ontwikkelingsbranche er vooral een is voor de geitenwollensok, kan met dit event voorgoed worden ontkracht: strakke pakken, getailleerde jasjes, perfect opgemaakte jonge vrouwen, hoge hakken: duurzaamheid is ‘hip’. Lang niet alleen de standaard potentiële kandidaat voor de ontwikkelingsbranche loopt er rond op de duurzame carrièrebeurs, maar ook financieel geschoolden, rechtenstudentes, een bouwkundige en zelfs een fotografe. Wat voor standjes treffen ze aan?

Douwe Egberts bekertjes

Meest levendige en in het oog springende standje is die van Fairfood. Veel jonge mensen achter de stand, sommigen met vaste banen, anderen vrijwillig. Voor een muur vol met vacatures (onbetaald) drommen zich groepjes enthousiaste starters. Tussen Fairfood, Oikos, OnzeWereld, IKV Pax Christi en Amnesty International, staat ietwat onwennig ook de Rabobank, die zich met een collectie mooie foto’s van ontwikkelingslanden, als duurzame bank profileert. De Rabobank is overigens niet de enige bank: ook de Triodos bank, al een tijdje dé groene bank, en de ASN Bank zijn vertegenwoordigd. OikosXplore heeft een creatief ingerichte stand met fair trade producten en laat de bezoekers meedoen aan een prijsvraag waar onder andere een hippe luie hangstoel en een reis naar ‘een’ ecotoeristisch oord in Europa gewonnen kan worden. Sara Lee, met in hun stand de bekende Douwe Egberts bekertjes op een tafeltje, brengt de mix van commercie en eerlijke handel.

Duurzaamheid volop in de aandacht

Allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk is het een beetje wrang. Een career event in een sector waar geen banen in zijn. Het onderzoek van Vice Versa in augustus was duidelijk: maar weinig organisaties doen moeite om nieuw talent aan te trekken. En met een ietwat karige vertegenwoordiging van non-profit organisaties door IKV Pax Christi, Amnesty International, Oikos, OnzeWereld, Fairfood en Artsen zonder Grenzen, wordt dat al te meer duidelijk. Toegegeven, wat zou een Hivos, Cordaid, of een ICCO, die zelf na de uitslag van MFS-2 misschien wel kampen met massaontslagen, moeten doen op een beurs voor werkzoekenden?

En wat vinden de bezoekers er nu zelf van? Vice Versa peilde enkele reacties. Positieve geluiden over het feit dat er nu überhaupt eens iets apart wordt gedaan met duurzaamheid. ‘Vroeger had je het er een beetje tussendoor, of in een of ander bedompt hoekje. Nu staat het volop in de aandacht. Iedereen die hier rond loopt, heeft dezelfde interesse’, zegt Janneke, die nu bij Fairfood werkt.

‘Een beetje een trieste bedoening’

Maar uiteindelijk zijn er maar weinigen die echt veel wijzer zijn geworden. Margriet (20): ‘Ik had hier niets aan, niemand heeft banen. Ze zeggen allemaal, ‘kijk maar op de website’. Je kunt wel solliciteren maar dan heb je veel werkervaring nodig.’ Haar vriendin Yasemin (23) valt haar bij. Beiden zijn ze niet veel optimistischer geworden vandaag over hun kansen op de arbeidsmarkt. Ook Ilse (25) kan niet zeggen dat ze na vandaag een ‘boost’ heeft gekregen. ‘Ik heb niet zoiets van, jaa, we gaan er tegen aan, eerder mijn hemel, hoe moet ik een baan gaan vinden, er zijn zoveel mensen die hier rondlopen die allemaal hetzelfde willen als ik.’

Ook zij kent het klappen van de zweep: reageren op vacatures met 300 sollicitanten, overal werkervaring gevraagd. Deze dag was voor haar niet echt baanbrekend: ‘Bijna alle organisaties kende ik al wel.’ Suzanne, op dit moment werkzaam bij het NCDO: ‘Het was eigenlijk een beetje een vreemde gewaarwording. Je ziet al je concurrentie in levende lijve, terwijl er helemaal geen banen zijn voor starters. Het is een beetje een trieste bedoening.’ Met ruim een jaar werkervaring en al langere tijd op zoek naar een vervolgbaan omdat ook het NCDO compleet op de schop gaat, zorgde deze beurs niet voor nieuwe verrassende inzichten. ‘Dit was meer om je te oriënteren. Maar als je echt al serieus zoekende bent, ben je al een stapje verder dan dit.’

Minimaal drie jaar relevante werkervaring gevraagd

Martijn, die Conflict Studies studeert aan de universiteit Nijmegen, had deze dag als strategie: zoveel mogelijk folders verzamelen. Al doende kwam hij uit bij een foldertje van het ministerie van Buitenlandse Zaken over het Assistent Deskundigen programma, dat de mogelijkheid biedt voor werkervaring bij internationale organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Het lijkt op het eerste gezicht best interessant. Maar na even verder bestuderen: ‘minimaal drie jaar relevante werkervaring gevraagd.’

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
01 november 2010