GroenLinks kraakt ‘nare methodes’ uit Kamerbrief

GroenLinks maakt zich grote zorgen over de extra bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking die het kabinet vrijdag  bekend heeft gemaakt. Wel juicht de partij toe dat Knapen duidelijke keuzes maakt voor thema’s en landen.

‘Ik zie een algehele verschraling op buitenlands beleid door een sterk naar binnengekeerde houding en een beleid vooral gericht op eigenbelang’, zegt Arjan El Fassed, Tweede Kamerlid van GroenLinks en woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking. ‘Het lijkt wel of dit kabinet terug wil naar de jaren tachtig. Toen opeenvolgende regeringen van CDA en VVD Nederlandse producten dumpten in Afrikaanse landen. Daar werd vooral ons bedrijfsleven beter van, maar lokale markten werden kapot gemaakt. GroenLinks hoopte net af te zijn van deze nare methodes en een stap vooruit te kunnen zetten met hervormingen.’

Naast de forse bezuinigingen wil de staatssecretaris ook delen van de defensie-uitgaven onderbrengen in het ontwikkelingsbudget. Ook dat stuit El Fassed tegen de borst. Het budget voor bestrijding van het wereldwijde klimaatprobleem wordt volgens hem niet alleen extra verminderd, maar moet ook nog uit het dit budget worden betaald. Daarnaast is het volgens de woordvoerder van GroenLinks onterecht dat het maatschappelijk middenveld extra wordt gekort.

GroenLinks is wél tevreden met het besluit van staatssecretaris Knapen om niet de kaasschaaf te hanteren, maar duidelijke keuzes te maken voor minder landen en minder thema’s. El Fassed: ‘Het is nu van belang dat samenwerking met andere landen wordt gezocht. Zodat zij goedlopende projecten kunnen overnemen in gebieden waar wij uit vertrekken, zodat er geen kapitaalvernietiging plaatsvindt.’

Werk afstemmen

GroenLinks wil dat Nederland een kopgroep van Europese landen opstart die dit werk goed afstemt. Voor effectief beleid is het belangrijk naar twee zaken te kijken: de bestedingen van middelen, en het beleid en de politieke beïnvloeding die daarvoor nodig zijn.

‘We weten allemaal dat het voor ontwikkelingslanden belangrijker is dat er eerlijke handel plaatsvindt dan dat er een zak met geld komt. Het kabinet zou een routekaart moeten opstellen waarmee ze aangeeft hoe we ontwikkelingslanden het beste kunnen ondersteunen. Om uiteindelijk het ontwikkelingsbeleid echt te kunnen hervormen’, aldus El Fassed.

Het Tweede Kamerlid, die tot voor kort bij OxfamNovib werkte, heeft tot en met dinsdag de tijd om schriftelijke amendementen op de Kamerbrief in te dienen.  Morgen zal Arjan el Fassed hier verder toelichting op geven.