Filmfestival Africa in the Picture

Van 2 tot 7 november vindt het filmfestival Africa in the Picture weer plaats in het Amsterdamse Ketelhuis. Dit jaar staat het festival in het teken van 50 jaar onafhankelijkheid. Waarom heeft Afrika een eigen filmfestival en welke films zijn de moeite waard?

In 1960 kregen Afrikaanse filmmakers voor het eerst de kans om hun eigen identiteit te tonen. Dat leidde toen, en nu nog steeds, tot een nieuw en verrassend beeld van Afrika. In de koloniale tijd bepaalden de Westerse overheersers wat de rest van de wereld van Afrika te zien kreeg. Sinds 1960 heeft de Afrikaanse cinema zich enorm ontwikkeld en laten filmmakers uit Congo, Senegal en Oeganda ons verhalen zien over ontwikkeling, vrijheidsstrijd en verandering van culturen. Op het festival kun je genieten van artistieke speelfilms, realistische documentaires, animatiefilms en zelfs de eerste Afrikaanse science fiction film. Welke films mag je dit jaar niet missen?

Touki Bouki – Djibril Diop Mambéty (1973)

De Senegalese Mambéty was één van de eerste Afrikaanse filmmakers die een eigen beeld zijn land neerzette. In Touki Bouki dromen de herder Mory en de student Anta ervan om in Parijs te wonen. Ze ontmoeten elkaar in Dakar en belanden samen op een schip naar Frankrijk. De stijl van de film is een mix van de Afrikaanse culturele traditie met de Westerse seventies. Mambéty werd sterk beïnvloed door zijn voorganger Sembène, die al in 1960 de film ‘Le Noir de…’ maakte. Deze film is ook te zien op het festival

Vroom Vroom Africa – Femke Stroomer

Arnoud van Vroomen doorkruist in zijn rode Eend heel Afrika. Onderweg komt hij overal Afrikaanse ondernemers tegen die vol moed en wilskracht voor hun bedrijfjes vechten. Een documentaire vol succesverhalen, die de kracht en de potentie van Afrika laat zien.

Moloch Tropical – Raoul Peck

Moloch Tropical is de nieuwste film van Afrika’s bekendste filmmaker Raoul Peck. Peck werd geboren in Haiti en groeide op in Congo en toont de wereld een experimenteel, maar ook realistisch beeld van Afrika. Daarmee doorbreekt hij het hardnekkige negatieve imago van zijn continent. In Moloch Tropical bereidt een democratisch gekozen Afrikaanse president zich voor op een internationale bijeenkomst als zijn volk in opstand komt. Naarmate de spanning stijgt besluiten hoogwaardigheidsbekleders die vanuit de hele wereld zijn toegestroomd weer vertrekken. Eerdere films van Peck, ‘Lumumba, la mort d’un prophete’ en ‘Some days in april’ zijn ook te zien op het festival.

Glorious Exit – Kevit Merz

De Zwitserse acteur Jarreth Merz gaat terug naar zijn geboorteland Nigeria omdat zijn vader is overleden. Als oudste zoon is hij verantwoordelijk voor zijn vaders begrafenis. Jarreth vervult zijn plicht, maar begrijpt niets van de rituelen die hij moet uitvoeren. Kevin Merz laat in Glorious Exit zien hoe het verschil tussen culturen tot botsingen kan leiden. Tijdens het filmen ontmoet hij zijn Nigeriaanse halfbroers die op het filmfestival voor het eerst samen naar de documentaire zullen kijken.

The Kuchus of Uganda – Mathilda Piehl

Een groep lesbische Oegandese vrouwen strijdt onvermoeibaar voor LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transvestite) rechten . Tijdens een debat op een universiteit komen ze in een gevaarlijke situatie terecht. Een rauw,  maar ook hoopvol portret dat afgelopen week ineens heel actueel werd toen de Oegandese regering een lijst publiceerde van honderd homo’s die moeten worden opgehangen. De documentaire is onderdeel van het jaarlijks terugkerende LGTB programma. Dankzij dit initiatief kun je nog verschillende andere films zien over homoseksuelen die in hun land strijden voor rechten.

Auteur
Bente Meindertsma

Datum:
03 november 2010
Categorieën: