Wat moet je als Particulier Initiatief anno 2011?

Afgelopen zaterdag 9 oktober was de zesde KPA/Wilde Ganzendag. In de Rijtuigenloods te Amersfoort was het druk. Op deze dag draaide het om particuliere initiatieven die hier de mogelijkheid tot netwerken en training kregen. Uiteenlopende particuliere initiatieven (PI’s) waren vertegenwoordigd. Het thema: kennis en kansen voor de toekomst. In het huidige politieke klimaat van bezuinigingen begon de dag beladen.

Allereerst sprak Frans van den Boom, de directeur van NCDO, één van de organisaties die de veranderingen van deze tijd aan den lijve ondervindt. NCDO nam voor het laatst deel aan de KPA/Wilde Ganzendag en doet afstand van de huidige financierende vorm (waaronder Kleinschalige Plaatselijke Activiteiten, KPA) en zal voortaan als kennisadviescentrum fungeren.

Een traantje wegpinken

Over het hedendaagse debat zei Van den Boom: ‘Van binnenuit en van buitenaf wordt er kritisch gekeken naar ontwikkelingssamenwerking en u. We bevinden ons momenteel in een glazen kooi. Vragen over positieve en negatieve effecten en de effectiviteit spelen naast vragen met betrekking tot globalisering. Dit zet door en we moeten en kunnen dit niet meer tegenhouden.’

‘U als particulier initiatief staat in deze sector op nummer één wanneer het gaat om vertrouwen van Nederlanders in ontwikkelingssamenwerking. We moeten ons niet uit het veld laten slaan door veranderingen. Dat de subsidies verlegd worden betekend niet dat deze samenwerking stopt en daarom willen wij u betrekken bij dit debat. We zullen inspireren en motiveren maar vooral ook reflecteren. We zullen met elkaar lachen, praten, delen, maar wellicht ook een traantje wegpinken’, zegt Frans van den Boom.

Josine Westerbeek–Huitink, directeur van Wilde Ganzen, vervolgde de opening en stak de PI’s een hart onder de riem met: ‘Eén ding is er niet veranderd en dat zijn jullie. Geen enkele goededoelenbranche weet zoveel mensen bijeen te brengen. Wij ondersteunen u en hebben bewondering voor u, er is veel kritiek maar de positieve resultaten blijven zo weinig gehoord.’

PI’s in 2011

Aansluitend nam de directeur van Wilde Ganzen deel aan het debat met Frans van den Boom, Maarten Brouwer de ambassadeur voor ontwikkelingssamenwerking, Karen Blanken van Spark en Vera Peerdeman senior fondsenwerven en partner bij Nassau.  Een echt debat werd het niet, wel ging het over de beoogde kennis en kansen voor de toekomst. Gesproken werd er over fondsen in de vorm van subsidies, grote geldschieters, maar ook persoonlijke contacten en mogelijkheden binnen het eigen netwerk werden benadrukt. Dat PI’s anno 2011 andere mogelijkheden moeten gaan benutten naast zich te richten op subsidies werd duidelijk onderschreven.

De dag vervolgde zich met workshops waarbij werd gecategoriseerd op mens, geld, proces en omgeving. Workshops als innovatie in ontwikkeling, het nieuwe subsidieloket voor PI, projectmanagment, worknets en online (samen)werken maakten deel uit van de ruime keuze aan workshops. Na de eerste ronde was de stemming duidelijk meer opgetogen en werd er in plaats van stil te staan bij de moeilijkheden van hedendaagse veranderingen meer en meer gekeken naar de kansen voor de toekomst.