Senegal niet bang voor biobrandstoffen

Senegal wil binnen twee jaar genoeg biodiesel produceren om helemaal zelfvoorzienend te worden. De regering maakt zich sterk dat dit niet ten koste zal gaan van de voedselproductie. Onderzoekers en boeren zijn daar nog niet zo zeker van.

Senegal verbruikt 500 miljoen liter diesel per jaar. De regering werkt al jarenlang samen met investeerders, onderzoekers en boeren om die dure importbrandstof te vervangen door eigen biodiesel. Nu begint de grote sprong voorwaarts. Senegal wil de komende twee jaar een miljard zaailingen van de oliehoudende jatrophastruik uitplanten. “Binnen vijf jaar moet er 321.000 hectare beplant zijn, en die plantages kunnen dan drie miljard ton olie leveren, goed voor een miljard liter biodiesel”, zegt Macoumba Diouf, directeur-generaal van het Senegalees Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek.

De jatrophastruiken worden nu al veel in hagen gebruikt. De plant kan ook bij droogte overleven en produceert in gunstige omstandigheden veel olie. Lees het complete artikel op MO.be.

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
03 oktober 2010
Categorieën: