Langdurige conflicten zorgen voor record aantal vluchtelingen

In zijn openingsspeech op de jaarlijkse bijeenkomst van de 79 leden van het Uitvoerend Comité van de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), waarschuwde leider Antonio Guterres gisteren voor de kritieke toename van het aantal vluchtelingen wereldwijd.

Bij het opmaken van de balans van het afgelopen jaar, weet Guterres dit aan het feit dat er steeds meer langdurige conflicten zijn met weinig vooruitzichten op een snelle oplossing. Hierdoor is het voor vele vluchtelingen onmogelijk terug te keren naar hun land van herkomst en blijft hun aantal stijgen. In zijn toespraak heeft Guterres het over ‘the creation of a number of quasi permanent, global refugee populations’ zoals de naar schatting vijf miljoen Palestijnen die al sinds 1948 in een aantal kampen leven verspreid over het Midden Oosten.

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
12 oktober 2010
Categorieën: